Velika operska tura 2018/19 – Rimski-Korsakov: Pskovićanka

Iz Teatra Boljšoj u Moskvi, prenosimo koncertno izvođenje opere „Pskovićanka” Nikolaja Rimskog-Korsakova. U glavnim ulogama nastupaju: Stanislav Trofimov kao car Ivan Grozni, Denis Makarov je Knez Tokmakov, Ilja Selivanov je Mihajlo Tuča, Dinara Alieva je Olga, Ivan Maksimejko je Bojar Nikita Matuta, Elena Manistina dadilja Vlasjevna, Svetlana Šilova je dadilja Perfiljevna a Nikolaj Kazanski je Knez Afanasi Vjazemski. Horom i orkestrom Teatra Boljšoj dirigovaće Tugan Sohijev.

Pskovićanka je prva od petnaest opera Rimskog-Korsakova. Rad na njoj kompozitor je započeo 1868. kada je imao samo dvadeset četiri godine. Korsakov je sam napisao libreto zasnovan na istoimenom komadu ruskog pisca i pesnika Leva Aleksandroviča Meja. Radnja se odvija u Pskovu, 1570. godine, tokom vladavine cara Ivana Groznog. Ovom značajnom periodu u istoriji Rusije Rimski-Korsakov će se vratiti i u svojim operama Carska Nevesta i Bojarka Vera Šeloga, obema napisanim 1898. godine. Druga od ove dve opere se nekada izvodi kao prolog Pskovićanke, jer je zasnovana na prvom činu istog Mejovog komada.

Opera Pskovićanka je premijerno izvedena u Mariinskom teatru u Sankt Peterburgu 1873. godine. Ali kako kompozitor nije bio zadovoljan, nastavio je da radi na njoj narednih dvadeset godina. Bio je zadovoljan tek sa trećom verzijom iz 1892. godine i danas se upravo ona postavlja na scenu.

Interesantno je pomenuti da se u Francuskoj ova opera zove Ivan Grozni. Pod ovim imenom ju je Sergej Djagiljev predstavio tokom svojih sezona „Ruskog baleta", kada je u glavnoj ulozi nastupio Fjodor Šaljapin. Ove godine se obeležava 110 godina od francuske premijere i tim povodom je u martu Pskovićanka izvedena u Parizu i Tuluzu, tokom turneje Teatra Boljšoj po Francuskoj.

Urednice i voditeljke prenosa Ivana Neimarević i Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво