Majstori baroka

Reprodukovaćemo snimak nastupa Baroknog ansambla iz Rige koji je 14. aprila zabeležen u Studiju 1 Letonskog radija. Na programu su bile Tužbalice za Veliki četvrtak Žozefa Hektora Fjoka.

Rođen u Briselu 1703. godine, Žozef Ektor Fjoko bio je sin venecijanskog kompozitora i violiniste Pjetra Antonija Fjoka. Karijeru je započeo radeći u gradskoj katedrali u Briselu, gde je podučavao sviranju čembala princezu Mariju Viktoriju od Arenberga, a zahvaljujući njenom ocu, grofu Leopold-Filipu od Arenberga objavio je prvu zbirku sa komadima za čembalo. Jedno vreme radio je kao kapelmajstor u katedrali u Antverpenu, a potom se vratio u Brisel delujući u katedrali Svetog Mihaila i Gudule. Tu je ostao do kraja svog života, komponujući duhovnu muziku i upravljajući horom dečaka.

Sačuvan je veoma mali broj kompozicija iz opusa Žozefa Hektora Fjoka. Među njima su pomenuta dela za čembalo kao i nekoliko vokalno-instrumentalnih kompozicija od kojih su najpoznatije Tužbalice za Veliki četvrtak na starozavetni tekst Tužbalice proroka Jeremije, u kojem se izražava žaljenje zbog nesreće koja je zadesila narod Izrailja, kada je vavilonski kralj uništio Jerusalim, i okrenuo narod protiv Boga. U ovom delu Fjoko je kombinovao uticaje instrumentalne muzike italijanske škole, vokalni stil duhovnih dela Lilija i Kuprena, kao i tradicije flamanske polifonije.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво