Naučni skupovi

Teatar Balkana. Saradnja na raskršću – govore Bojan Munjin i Spasoje Milovanović

U emisiji NAUČNI SKUPOVI petkom slušate snimke sa tribine „Teatar Balkana – Saradnja na raskršću”, koja je održana 16. i 17. marta u Nišu, a u okviru prvog Pozorišnog festivala balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću”. U četvrtoj emisiji ovog ciklusa možete pratiti izlaganje Bojana Munjina „Povezivanje teatara: strategija opstanka ili misija za bolji svet”, dok će u završnom delu emisije govoriti Spasoje Milovanović.

Bojan Munjin govori o položaju svake umetnosti, pa i pozorišne, u svetu jeftine zabave, svetu bez ideja, vizija i nade, u vremenu pukog tehničkog funkcionisanja i socijalnog preživljavanja. Ma kako ova dijagnoza sadašnjosti delovala pesimistično, autor ističe da je upravo u takvim okolnostima pred umetnošću fundamentalna uloga da postavlja bitna pitanja i egzistencijalno važan zadatak da održi ljudski humanitet.

 

Spasoje Milovanović će u svom obraćanju izneti izneti konkretne podatke vezane za tok i ciljeve festivala, kao i planove za naredne godine. Biće reči kako o međupozorišnoj saradnji, tako i o sistemima finansiranja i zakonskim aktima koji bi u ovoj oblasti trebalo da obezbede, makar relativnu, sigurnost i uređenost.

Urednica emisije Tanja Mijović.broj komentara 0 pošalji komentar