Majstori baroka

Sopran Stefani Varneren i ansambl L’Astre koji predvodi čembalista Đorđo Tabako izvode kantate Karla Frančeska Čezarinija

O životu ovog italijanskog majstora nema previše sačuvanih podataka. Rođen je oko 1665. godine u okrugu Viterbo, a sa dvadeset godina počeo je da radi za kardinala Benedeta Pamfilija, kao kompozitor i upravnik Muzičke Akademije. Jedno vreme živeo je u Bolonji, a potom se preselio u Rim gde je postao član Udruženja Svete Čečilije i kapelmajstor u crkvama Il Đezu i San Antonio dei Portogezi.

Stvaralački opus Karla Frančeska Čezarinija obuhvata duhovne kompozicije, opere, oratorijume i kamerne kantate, od kojih je sačuvano sedamdeset, a pretpostavlja se da je napisao više stotina dela iz ovog žanra.

Kantate koje ćemo predstaviti u emisiji Čezarini je napisao početkom 18. veka, a pretpostavlja se da su izvođene u periodu između 1710. i 1717. godine, na svečanostima koje je organizovao kardinal Pamfili. Formalna struktura ovih dela prati tradicionalne modele kantata iz tog perioda, zasnovane na smenjivanju rečitativa i arija, muzički izuzetno dinamičnih, sa naglašenim dramskim elementima.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво