Muzika sveta – Paleo festival 2018

Naredne dve emisije posvetićemo Paleo festivalu, koji se već četrdeset tri godine održava u švajcarskom gradu Nionu. Večeras ćete slušati snimke sa dva koncerta: prvo, italijanskog kantautora Viniča Kaposele, a potom i grupe Kanconijere Grekaniko Salentino.

Prvobitan naziv ove manifestacije bio je Folk klub Stepenice, po mestu gde su održani prvi koncerti, a kasnije je promenjen u Folk Festival Nion. Danas je ovo jedan od najvećih evropskih festivala na otvorenom, a održava se sredinom jula na šest bina.

Viničo Kaposela je rođen 1965. godine u Hanoveru, a umetnički je stasao u andergraund krugovima pokrajine Emilija Romanja. Smatra se jednim od vodećih italijanskih kantautora koji se izdvaja ne samo po muzičkoj inventivnosti, već i po visokom kvalitetu tekstova. Poslednjih godina istražuje i koristi folklornu tradiciju Irpinije, oblasti

Grupu Kanconijere Grekaniko Salentino osnovala je Rita Durante 1975. godine, a ovaj sastav do danas neguje italijanske folklorne stilove. Jedan od njih je i picika, odnosno tarantela, koja važi za najstariji, ujedno i najpopularniji ples. Ova energična mediteranska parovna igra nastala je upravo na poluostrvu Salento, karakterističnog je brzog ritma, u taktu 6/8 i 18/8.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво