Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji možete slušati osvrte Petra Jončića i Dejana Petrovića na filmove prikazane na 47. FEST-u koji je održan od 22. februara do 3. marta.

U svom tekstu Petar Jončić se posebno osvrće na film Miljenica, u režiji Jorgosa Lantimosa, kojim je 22. marta u Centru Sava otvoren ovogodišnji FEST. Ovu priču o kraljici Ani, koja je vladala Engleskom, Irskom i Škotskom početkom 18. veka, zasnovanu kako na lažnim tako i na pravim istorijskim izvorima, pored originalnog scenarija Debore Dejvis i Tonija Meknemare, duhovitom a u isto vreme surovom, učinili su i reditelj i glumci, na prvom mestu Olivija Kolman, Ema Stoun i Rejčl Vajs. Potom će biti reči o filmu Euforija, emotivnoj priči o odnosu dva brata, koji je režirala italijanska glumica Valerija Golino, te o ostvarenju Limunada, rediteljke Joane Uričaru, o sudbini rumunskih emigranata u Americi i, najzad, o dokumentarcu Pitera Bogdanoviča Veličanstveni Baster o životu ovog majstora slepstika u nemom filmu.

* * *

Dejan Petrović za večerašnju emisiju izdvaja fimove Paola Vircija Čarobne noći i Emili Atef Tri dana u Kibronu. U Čarobnim noćima, ostvarenju koje se može posmatrati i kao svojevrsni omaž Bertolučijevim Sanjarima ili Sorentinovoj Velikoj lepoti, gledamo troje mladih scenarista koji se polako uključuju u svet italijanske kinematografije. Tri dana u Kabulu je film o legendarnoj austrijskoj glumici Romi Šnajder koja će se, na ponudu uglednog nemačkog magazina Štern, odvažiti na iskazivanje svog pogleda na sebe; dakle, pratimo famozna tri dana tokom kojih se u sanatorijumu unakrsno smenjuju razgovori s najboljom prijateljicom, reminiscencije o vlastitoj situaciji, napredovanje intervjua, kratka ljubavna priča s fotografom, zanimljiv noćni provod i potonja bunovna morska jutra.

Čitao Aleksandar Božović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво