Gramofonija – Kompozicije Miloša Raičkovića

Reprodukujemo album sa snimcima kamernih kompozicija „Flying Trio” i „Dream Quartet”. Ploču je objavila produkcijska kuća PGP RTB 1987. godine.

Ploča sa Raičkovićevim kamernim ostvarenjima danas se može smatrati vrednim istorijskim dokumnetom iz više razloga. Najpre, kamerne kompozicije koje su objavljene na njoj snimili su Dragoslav Lazarević i Julije Stefanides i ovi zapisi malih ansambala pružaju detaljan uvid u način interpretacije savremene muzike sa kraja osamdesetih godina, imajući u vidu da je zvučna slika veoma transparentna i može se reći da verno odražava interpretacijske zamisli. Izvođači koji su sudelovali na ovoj ploči, kao što su Nada Kolundžija i ansambl „Muzika da kamera", bili su česti saradnici savremenih autora iz osamdesetih godina, te njihova tumačenja domaćih ostvarenja danas imaju i dokumentarnu vrednost, svedočeći o veoma živoj muzičkoj aktivnosti ovog perioda. Iako ploča nije ponovo objavljivana, dela koja se nalaze na njoj povremeno su prisutna na repertoarima srpskih muzičara.

Pored pomenutih zvučnih i dokumentarnih kvaliteta ovih snimaka, album sa Raičkovićevom muzikom je značajan i kao svojevrsni diskografski manifest, s obzirom na to da je na omotu ploče odštampano kompozitorovo objašnjenje „nove klasike" - umetničkog pravca koji je teorijski definisao i zastupao u svojim delima. Kako, između ostalog, autor ističe, nova klasika bi se mogla „definisati kao spoj muzičkog minimalizma sa stilovima bečke klasike i rane romantike". Ovakavi autopoetički zapisi nisu bili česti na pločama našeg izdavača i uglavnom su se nalazili na albumima sa novom i nepoznatom muzikom, uz belešku o životu kompozitora koja je standardne forme. Grafičko rešenje omota je izradio Milenko Miletić, dugogodišnji saradnik PGP-a na velikom broju različitih ostvarenja.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво