Muzika viva - ostvarenja kineskog kompozitora Denkina Vena

Rođen je u ruralnom delu Južne Kine, a studirao je kompoziciju u rodnoj zemlji, u Švajcarskoj i Francuskoj. Trenutno deluje kao profesor kompozicije na Muzičkom konzervatorijumu u Šangaju.

Denkin Ven u svojim delima pravi spoj tradicionalne kineske muzike i zapadnih kompozicionih tehnika. Poseban uticaj na Vena imaju kineska filozofija, slikarstvo i umetnost kaligrafije. U svojim delima pokušava da upotrebi zvučni potencijal svakodnevnih objekata poput konzervi, flaša, vode i papira. Dela Denkina Vena, koja krasi živopisan, emotivan i komunikativan stil, izvođena su širom sveta, sa posebnim fokusom na Švajcarsku gde je dobio i više nagrada.

Na početku emisije čućete Šangajski preludijum komponovan 2015. godine. Kako bi evocirao kosmopolitsku prirodu ovog velegrada, Ven je izabrao jednu muzičku frazu iz koje je izveo i tradicionalne modele kineske muzike i paterne koji se oslanjaju na evropski barok. Ova fraza je izvedena iz narativne muzičke forme Pingtan, odnosno iz priče Du Šiniang o tragičnoj ljubavi između konkubine i mladog studenta. Unutar bogate orkestarske teksture, solo violončelo osigurava narativni tok u kojem se smenjuju epizode kineskih melodijskih fragmenata i pasaža nalik končertu grosu.

Kompozicija Varijacija na ružu ovog kineskog kompozitora, napisana je 2000. godine. U osnovi muzičkog toka se nalazi narodna pesma "Ljupka ruža" iz provincije Sinkjang sa samog severozapada Kine. Ova spora, melanholična melodija se podjednako sporo razvija u seriju orkestarskih varijacija, koje plene svojom delikatnom orkestracijom i osećajnošću.

U emisiji ćete čuti i kompoziciju Nostalgija nastalu 2014. godine, koja je takođe varijacioni orkestarski ciklus, ovaj put baziran na zapadnjačkoj narodnoj pesmi A la kler fonten (A la claire fontaine) Kod čistog izvora, iz Francuske. Ovim putem Denkin Ven je želeo da pruži emotivni pozdrav svojim kolegama iz Francuske i Švajcarske, koji su mu nedostajali, posebno tokom praznika, kada se vratio u rodnu Kinu. Ven je napisao ovu muzičku poslanicu na drugi veliki praznik kineske godine – praznik sredine jeseni ili praznik meseca.

Urednica emisije: Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво