Nova diskografija – Dela Džona Adamsa

Predstavljamo album sa muzikom Džona Adamsa u izvođenju Dorskog gudačkog kvarteta i Kraljevskog škotskog nacionalni orkestra pod upravom Pitera Unđana, koji je nedavno objavila diskografska kuća Šandouz.

Kraljevski škotski nacionalni orkestar i Piter Unđan su već objavili pohvalama ovenčane snimke Adamsove Simofnije Doktor Atomik i kompozicije Harmonielehre, tako da im je pismo ovog američkog autora dobro poznato. Na najnovijem izdanju su se odlučili za delo Apsolutna šala koje je napisano za obeležavanje stogodišnjice Simfonijskog orkestra San Franciska, koji je delo i premijerno izveo pod upravom Majkla Tilsona Tomasa, kao i Naivne i sentimentalne valcere, posvećene Esa-Peki Salonenu.

Dok su Naivni i sentimentalni valceri ubrzo po premijeri bili označeni kao jedno od najznačajnijih Adamsovih orkestarskih dela, kompozicija Apsolutna šala za gudački kvartet i orkestar naišla je na podeljene ocene kritike. Prva verzija napisana 2011, i premijerno izvedena 2012. godine, kritikovana je zbog „hiperkativnosti... i gusto naslaganih tekstura", kao i zbog samog izvođačkog sastava u kojem je jedan veliki i nametljiv a drugi intimniji i zvučno homogen. Revidirana verzija koja je nastala ubrzo posle premijere i u kojoj je gotovo u potpunosti izmenjen prvi stav dobila je pozitivnije kritike. Sam Adams delo je opisao kao „kolosalni dvadesetpetominutni skerco u kojem uzimam fragmente Betovenove muzike i podvrgavam ih mojim osobenim tehnikama razvoja".

Piter Unđan i Kraljevski škotski nacionalni orkestar odabrali su upravo ove kompozicije kako bi zaokružili godinu u kojoj proslavljaju 125. godišnjicu orkestra, kao i završnu sezonu tokom koje će se ovaj dirigent nalaziti na mestu Muzičkog direktora ansambla. Njihovi gosti na ovom albumu su članovi Dorskog kvarteta koji važi za jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u Velikoj Britaniji, koji su svojim virtuoznim izvođenjem doprineli dobrom utisku koji ovaj album ostavlja.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво