Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Aleksandre Kostić na knjigu Džefrija Tubina „Velika zavera: šta se krije iza priče o seksualnom skandalu koji je gotovo oborio jednog predsednika”, koju je objavio izdavač Random House iz Njujorka.

Drugo izdanje knjige Džefrija Tubina čiji je originalan naslov A Vast Conspiracy: The Real Story of the Sex Scandal That Nearly Brought Down a President nedavno je objavio izdavač Random House iz Njujorka, dok je prvo izdanje knjige štampano 2000. godine kod istog izdavača. Kako nas podseća Aleksandra Kostić, 1998. godine u Predstavničkom domu parlamenta američki predsednik Bil Klinton opozvan je sa dužnosti, a početkom naredne godine konačnu presudu o njegovom opozivu doneo je Gornji dom (Senat). Za potvrdu odluke o opozivu bilo je potrebno da pozitivno glasa dve trećine senatora, u uverenju da je predsednik počinio ozbiljne zločine i prekršaje, ali to se nije dogodilo i Klinton je ostao na dužnosti do kraja svog drugog mandata.

Pravnik i novinar, Džefri Tubin napisao je detaljan prikaz događaja koji su doveli do tog glasanja o opozivu, prikazujući sve relevantne obrte i ličnosti, kao i veliki broj bizarnih detalja, kroz nekoliko paralelnih priča koje se povremeno susreću i prepliću da bi se opet razmimoišle. Ličnosti se pojavljuju i gube, pri čemu slučajni sklopovi okolnosti bivaju presudni, dok u drugim prelomnim momentima karakteri tih ličnosti određuju dalji tok događaja. Samo vrhunska spisateljska veština može da od tako obimnog i složenog materijala napravi štivo koje je pristupačno i zanimljivo, čak i neupućenim čitaocima. I upravo je to Tubin majstorski uradio: pristupačnim stilom, sa dobrom merom humora, ne suzdržavajući se od psiholoških portreta i romanesknih opisa pojedinih dramatičnih situacija, on je od obespokojavajuće gomile zbunjujućih događaja napravio uzbudljivo istoriografsko štivo, komentariše Aleksandra Kostić.

Osim toga, najopštiji plan Tubinove knjige odnosi se na pitanje odnosa prava i politike. Nema sumnje da je istražitelje i tužioce, kao i sve njihove pomagače i doušnike, tokom pet godina istrage pokretala politička strast, želja da pronađu nešto protiv Klintona i da mu naškode. Tada je - mnogo više nego ikada pre, tvrdi Tubin - pravo korišćeno kao instrument kojim se može naškoditi nekome ko je na suprotnoj političkoj strani. Drugim rečima, pravosuđe je u izvesnoj meri zloupotrebljavano. Mogućnost da se svedok primora na svedočenje korišćena je da bi se u javnost iznele stvari koje se ni u jednom drugom kontekstu ne bi iznosile van najintimnijeg kruga, samo da bi se ljudi sramotili i ponižavali. Dakle, generalna teza knjige je da slučaj pokušaja opoziva Klintona sa mesta predsednika predstavlja tačku na kojoj je pravosuđe više nego ranije bilo politizovano, a time i ugroženo.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво