Imaginarni pejzaži

U večerašnjoj emisiji predstavićemo ostvarenja Rajnera fan Hauta, holandskog pijaniste i eksperimentalnog kompozitora. Čućete numere sa njegovog najnovijeg albuma „Igitur Carbon Copies”, kao i izdanja iz 2016. godine „Paths of Errant Gaze” koji su objavljeni u produkciji kuće Hallow Ground.

Rajner fan Haut je završio studije klavira na Akademiji Franc List u Budimpešti i na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu. Poznat je kao umetnik koji je prvi izveo dela Roberta Ešlija, Šarlemanja Palestajna, Janisa Kirjakidesa, Valtera Marketija, Alvina Karena i drugih. Takođe, sarađivao je i sa Fransiskom Lopezom, Mišelom Pizarom, Džonom Kejdžom, Alvinom Lusijeom, Likom Ferarijem i drugima. Od najranijih dana Fan Haut se interesovao za zvučne mogućnosti magnetofonskih traka, radija i gudačkih instrumenata. U osnovi svega je njegovo višedecenijsko umetničko nastojanje da istraži one muzičke parametre koji se opiru preciznoj notaciji kao što su zvučna boja, prostor, materijalnost instrumenta, spoljašnji zvuci ili buka.

Najnoviji album Igitur Carbon Copies Fan Haut je objavio 16. novembra za švajcarsku kuću Hallow Ground. Ovo ostvarenje je bazirano na nezavršenoj gotičkoj priči Igitur Stefana Malarmea iz 1869. godine. U numerama čujemo glas Dejvida Tibeta koji čita tekst, okružen belim šumom, signalima, zvukom statike radio talasa i drugim zvucima. S vremena na vreme zvučna slika stiže do ambijentalnog umirenja, da bi se ponovo razvila u nesvakidašnji, halucinatorni zvučni ples radiofonskog kvaliteta.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво