Vek harmonike

Miloš Milivojević: album „Accord for Life: Klasična harmonika”

Predstavićemo debitantski album Miloša Milivojevića, koji je pod nazivom „Accord for Life: Klasična harmonika” objavljen 2. novembra 2018. godine.

Miloš Milivojević rođen je u Kragujevcu, gde je završio srednju Muzičku školu kao đak generacije, u klasi renomiranih profesora Radomira Tomića i Vojina Vasovića. Godine 2002. postao je stipendista Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a dve godine kasnije počeo je da nastupa kao jedini predstavnik Akademije na ceremonijalnim svečanostima kraljevske porodice na Univerzitetu u Londonu. U zvanje saradnika na Kraljevskoj muzičkoj akademiji imenovan je 2014. godine, kada je od ove visokoškolske ustanove dobio i priznanje za doprinos kulturi i stvaralaštvu u svojoj profesiji.

Miloš Milivojević nastupa kao solista i član kamernih sastava od kojih se izdvajaju London tango kvintet, ansambl Kosmos, duo Akord i worl music sastav Paprika. Aktivno sarađuje sa kompozitorima i do sada je izveo više od četrdeset svetskih premijera dela za solo harmoniku i kamernih kompozicija. Izdvajaju se svetske premijere kompozicija britanskih autora Entonija Gilberta, Patrika Nana kao i britanska premijera Sekvence za harmoniku italijanskog kompozitora Lučana Berija.

Od početka profesionalne karijere britanska kritika izdvaja Miloša Milivojevića kao talentovanog umetnika, koji svojim interpretacijama pokazuje da je „neustrašiv" virtuoz, a neke pozitivne kritike objavljene su i u uglednim dnevnim listovima Indipendent, Gardijan i Tajms.

Debitantski album ovog harmonikaša, koji je objavljen 2. novembra 2018. godine, kritika je označila kao briljantno ostvarenje i „uragan" inventivnosti. Milivojević svoju svestranost, koja je još jednom došla do izražaja, ovog puta prikazuje kroz repertoar od barokne do savremene muzike. Izuzetnom virtuoznošću i jasnom dinamičkom ekspresivnošću, u delima Skarlatija, Baha i Mendlsona, uspeva da dočara zvuk orkestra i orgulja.

Sa albuma Accord for Life: Klasična harmonika Miloša Milivojevića slušaćete Sonate Domenika Skarlatija, i to u de-molu, Ef-duru i fis-molu. Potom Koral i varijacije iz Sonate za orgulje u de-molu Feliksa Mendelsona, kao i svitu Pet pogleda na život zatvorenika u gulazima Viktora Vlasova. Ovo je jedno od dela u kojima Vlasov zvučno opisuje Staljinove gulage i stradanje ruskog naroda, dok su neka direktno inspirisana knjigom Arhipelag Gulag, ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina. Do kraja emisije čućete još i ostvarenja Iznutra Franka Anželisa i Uvod i Tarantelu opus 43 Pabla de Sarasatea.

Urednica emisije Marija Vuković



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се