Džez – Tomas Fujiwara Triple Double Trio

Snimak koncerta grupe Tomas Fujiwara Triple Double Trio, održanog 26. avgusta ove godine na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu.

Bubnjar Tomas Fudživara godinama je među omiljenim pratećim muzičarima na njujorškoj sceni modernog džeza, a u poslednje vreme privlači sve veću pažnju kritike i publike autorskim projektima. Jedan od najzapaženijih sastava u kojima učestvuje je Thumbscrew sa gitaristkinjom Mari Halvorson i basistom Majklom Formanekom, pa potom i trio sa gitaristom Brendonom Sibrukom i trubačem Ralfom Alezijem. Konačno, kao svojevrsna sinteza svih ovih saradnji, nastao je Tomas Fujiwara Triple Double Trio.

Samo ime asocira na na košarkaški termin „trostruko-dvostuko", kao oznaku za dvocifren broj u tri različite statističke kategorije. Ipak, u Fudživarinom slučaju radi se o dve trio formacije koje se istovremeno nalaze na bini i dopunjavaju jedna drugu. Sa jedne strane su Meri Halvorson, Tomas Fudživara i Ralf Alezi, a sa druge Džerald Kliver, Brendon Sibruk i Tejlor Ho Binum. Na ovaj način Fudživara rekreira uzbudljivu istorijsku formaciju „duplog kvarteta" Orneta Kolmena sa albuma Free Jazz, no u autorskom i aranžerskom smislu ima čvrsto uporište u post-bapu i avangardi 21. veka, te specifičnom i raznovrsnom senzibilitetu svih članova ove postave.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се