Vek harmonike – Krasimir Šterev

Večerašnja emisija posvećena je interpretacijama bugarskog akordeoniste Krasimira Štereva

Krasimir Šterev je studirao u Gracu, a potom i u Danskoj, gde je bio stipendista Danske kraljevske muzičke akademije. Njegovom umetničkom razvoju značajno su doprineli umetnici i pedagozi poput Mounsa Elegarda, Džejmsa Kraba i Georga Šulca. Od 2003. godine Krasimir Šterev je stalni član ansambla za novu muziku Klangforum iz Beča, a sarađivao je i sa Bečkom i Londonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Beča, kao i ansamblima Kontrapunkt, MuzikFabrik i trio Amos. Njegova angažovanja, osim pomenutih, podrazumevaju i učešće u pozorišnim o plesnim produkcijama, kao i projektima namenjim deci. Godine 2015. preuzeo je klasu harmonike na Visokoj školi za muziku i teatar u Minhenu.

Poput većine kolega, Šterev je posvećen prevashodno izvođenju savremene muzike, ali i saradnji sa autorima u cilju proširenja originalnog repertoara za harmoniku. U tom smislu, za potrebe pojedinih kompozicija u kojima autori istražuju sonorističke mogućnosti instrumenta, Krasimir Šterev je konstruisao četvrttonsku harmoniku kojom može da istakne njene proširene tonalne mogućnosti.

U emisiji VEK HARMONIKE čućete kompoziciju Fluks - Ljubljanski koncert broj 1 mlade slovenačke autorke Nine Šenk. Ovo delo nastalo je 2016. godine kao plod saradnje kompozitorke sa članovima asnambla Klangforum iz Beča, a modelovani su na osnovu Brandenburških koncerata Johana Sebastijana Baha. Koncert Fluks je istovremeno miran, procesualan i virtuozan, apstraktan i poetičan, vezan za presedee savremene muzike i u jasnom dijalogu sa prošlošću.

Sledi kompozicija Ruke. Stereos koju je italijanski kompozitor Perluiđi Bilone napisao 2009. godine za Krasimira Štereva. Do kraja emisije čućete i kompoziciju Prozori i pomorandže bugarskog autora Petera Kerkelova. Delo je nastalo 2017. godine kao porudžbina Festivala Apolonija iz Bugarske, a kao inspiracija, kompozitoru je poslužila pesma Prozori Gijoma Apolinera. On je pokušao da ulanča različite muzičke slike, na način na koji su ulančani prizori na platnima Robera Delonea, kome je Apolinerova pesma Prozori posvećena.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво