Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na multimedijlne instalacije Marine Davidove i Vere Martinov „Večna Rusija” i Nadava Barnee „PA’AM” koje su predstavljene na 52. BITEF-u.

Večna Rusija je projekat koji je nastao po porudžbini teatra iz Berlina i bio je prvenstveno namenjen nemačkoj publici, a kod nas je predstavljen u prostorijama Narodnog pozorišta u Bogradu. Reč je o je složenom multimedijalnom delu koje u sebe uključuje i instalaciju načinjenu od replika umetničkih dela, te raznih drugih elemenata, ali je i svojevrsno teatarsko predavanje - neka vrsta promenade kroz nekoliko poslednjih vekova ruske istorije. Autorke Marina Davidova i Vera Martinov su se fokusirale na društvenu i političku dimenziju ruske povesti, analizirajući je i tumačeći kao izraz nezrelosti i nespremnosti ruske društvene elite da istinski preuzme odgovornost za sudbinu države. U okviru instalacije projektovani su autentični dokumentarci i filmovi iz Ejzenštajnove epohe, potom za ovu priliku smiljeni igrani film koji će se ticati Lenjinovog i Staljinovog obračuna sa ruskim i svetskim heroinama feminističkog pokreta, a Večna Rusija će nas neminovno dovesti i do našeg vremena, sadašnje Rusije i Putina, poentirajući neke već konstatovane zaključke, ali na isuviše pojednostavljen način.

* * *

Delo pod nazivom PA'AM izraelskog muzičara, dizajnera svetla i zvuka Nadava Barnee je autentična multimedijalna instalacija u kojoj nema glumaca. Slično kao i u Večnoj Rusiji, i ovde će se na osam televizijskih ekrana raspoređenih iznad pozornice pojavljivati ljudi, ali se stiče utisak da su to dokumentarni snimci, a osobe koje se na njima pojavljuju nemaju konkretne glumačke zadatke. Kako komentariše Aleksandar Milosavljević, u programskom materijalu kojim je na BITEF-u predstavljen projekat PA'AM mogli smo pročitati da audio materijal ima veze sa tri „proslavljene ličnosti izraelskog javnog života" - muzičarem Eranom Zurom, glumicom Orom Meirson i glumcem Doronom Tavorijem, no prosečnom gledaocu ova imena teško da nešto znače. Kada bismo nešto znali o ovim ličnostima, možda bi nam bile i jasnije namere autora instalacije. Ovako, teško je (ako ne i nemoguće) definisati o čemu ona zapravo govori. Možda o raznim aspektima teskobnog doživljaja života u ovom svetu; ali, ipak ne u sadašnjem svetu i ovom vremenu, nego pre o kafkijanski sagledanom svetu i kafkijanskom doživljaju čovekove sudbine.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво