Operska sezona Euroradija 2017/18

Aulis Salinen: Zamak u vodi

Snimak premijernog izvođenja opere „Zamak u vodi” opus 106 finskog savremenog kompozitora Aulisa Salinena, koji je zabeležen 8. jula 2017. godine u Olavinlin dvorcu u sklopu Savonlina operskog festivala. Izvode: Juka-Peka Palo, narator, sopran Tina-Maija Koskela, mecosopran Tuija Knihtile, tenor Jusi Milis i bariton Tomi Hakala. Sudeluje Orkestar Savonlina operskog festivala pod upravom Vilea Matvejefa. Opera „Zamak u vodi” nosi podnaslov „Hronika u četiri dela za naratora, četiri pevača, kamerni orkestar i dvorac Olavinlina”.

Ova opera je u neku ruku osvrt na pet vekova istorije pomenutog dvorca, inspirisana pesmom Zamak u vodi finskog pesnika Lasija Numija. Salinen je ovu poemu dobio još 1975. godine, ali mu je trebalo gotovo četiri decenije da je pretoči u operski opus. Poema Lasija Numija, započinje prizivanjem nepatvorene i neukaljane prirode; priroda se pojavljuje opet i na kraju dela kada prihvata divlje irvase, koji su bili na ivici iščezavanja kako bi ljudima preneli poruku. U središnjem delu poeme, ukazuje se na istoriju zamka, ljude i događaje.

Salinen je preraspodelio ove delove, vodeći računa da zadrži ritam, boja i duh poetskog teksta. Treba napomenuti da je u svom stvaralaštvu izuzetno vezan za sam zamak Olavinlina. Još kao dečak, kada je ugledao ovo srednjovekovno utvrđenje, ono mu je probudilo maštu, ali kasnije je čak pet od šest operskih dela Salinen postavio u ovom zdanju. Kako sam kaže „još uvek je zaintrigiran da utka zvuk odjeka dvorana zamka u teksturu svojih kompozicija".

U delu Zamak u vodi Salinen koristi brojne već snimljene zvuke i epizode za soliste i orkestar koji se emituju sa zvučnika raposređenih u zdanju. U tom smislu kompozitor je želeo da stvori iluziju različitih vremenskih planova, ali i da obogati zvučnu mrežu za izvođače na sceni.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво