Janoš Špeh i kompozitori habzburške Mađarske

U četvrtoj emisiji ciklusa u kojoj opus mađarskog kompozitora Janoša Špeha sagledavamo u kontekstu drugih autora aktivnih u Habzburškoj monarhiji, slušaćete pesme Špeha i Jozefa Hajdna.

Janoš Špeh je od 1804. godine živeo u Pešti i Budimu, radeći pre svega kao učitelj klavira, a među njegovim mecenama izdvajao se baron Jožef Podmanički, koji mu je omogućio mnoge porudžbine. Od 1810. godine Špeh je među svoje mecene ubrajao i nadvojvodu Rudolfa, a upravo su u arhivi ovog austrijskog plemića sačuvane mnoge neobjavljene Špehove kompozicije. Od 1812. godine Janoš Špeh je radio kao dirigent nemačkog gradskog pozorišta u Pešti, gde su takođe izvođene njegove opere na nemačkom jeziku. U periodu od 1816. do 1818. godine boravio je u Parizu, u službi barona Podmaničkog, i tamo je takođe bio aktivan u muzičkom životu, komponujući i objavljujući pesme, klavirska trija i gudačke kvartete. Nakon povratka u Peštu, Špeh je nastavio da piše i objavljuje pesme, ovog puta na mađarskom, što su ujedno prve pesme na mađarskom jeziku u istoriji umetničke muzike. U okviru njegovog opusa Izdvaja se bravurozna pesma „Ljubavna ushićenost", pisana na tekst Teodora Kernera, u kojoj kompozitor vešto koristi nijansiranja u tempu u sadejstvu sa efektnim fakturama klavirske deonice kako bi oslikao uzbuđenje ljubavnika.

Opus Špehovog učitelja, Jozefa Hajdna, takođe obiluje ostvarenjima u žanru pesme, iako ona često privlače manje pažnje od simfonija i gudačkih kvarteta, na kojima počiva reputacija ovog kompozitora. Hajdn je prve dve zbirke pesama na nemačkom jeziku objavio 1781. i 1784. godine, a svoj opus upotpunio je tokom boravka u Londonu, 1794. i 1795. godine, zbirkama na engleskom jeziku. Pesme na nemačkom jeziku Hajdn je pisao u vreme svoje službe na dvoru mađarskog plemića Esterhazija. Iako jednostavne, relativno kratke i strofične, pri čemu klavirska deonica neretko prati i udvaja deonicu glasa, u njima Hajdn razvija široku lepezu raspoloženja i koristi suptilna ritmička i formalna sredstava za brilijantno razumevanje teksta.

Autor emisije Srđan Atanasovski



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се