Muzika sveta

Predstavićemo album „Live in Mostar – Zukva tour” ansambla Divanhana

Grupu Divanhana osnovali su 2009. godine studenti Sarajevske muzičke akademije kako bi izvodili tradicionalnu muziku u modernim aranžmanima, koji predstavljaju spoj džeza, popa i klasične muzike 20. veka. Ovaj bend nije otvoren samo prema gradskoj tradicionalnoj muzici Bosne i Hercegovine, već i prema muzici drugih balkanskih zemalja. Njihovo osnovno istraživanje je usmereno prema formi sevdalinke koju je ranije vokalno interpretirala pevačica Leila Ćatić, a koju je zamenila Naida Ćatić. Iz njihove biografije izdvajamo i da je ansambl nastupao na najvećem world music festivalu - Womex u Kopenhagenu - kao i na prestižnom džez festivalu za mlade i talentovane muzičare Twelve points u Portu.

Do sada su objavili pet albuma, a 2013. godine izašao je i kompakt-disk Bilješke iz Šestice snimljen u Studiju 6 Radio Beograda. Iznedren je iz dvogodišnjeg aktivnog putovanja i kreativnog rada benda, tokom kojeg je ostvareno preko sedamdeset uspešnih koncerata, u trinaest različitih zemalja. Većina aranžmana i ideja rodila se upravo na turnejama; iza scene, na točkovima, u iskrenom i prisnom odnosu sa publikom.

Početkom 2016. godine Divanhana započinje koncertnu turneju Zukva, tokom koje su održali više od šezdeset koncerata širom Evrope. Kako piše u tekstu koji prati ovaj kompakt-disk, večeri 28. aprila „zaustavili su se u Mostaru, gradu užegle kaldrme, sjenovite i hladne Neretve..." Ono što je te večeri zabeleženo, postalo je prvo diskografsko koncertno izdanje ovog sastava.

„Crpeći inspiraciju iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke koja raste isključivo u Bosni i Hercegovini, kao svojevrsnog simbola jakog korena istorijske i kulturne baštine zemlje, Divanhana je putovala zemljama Balkana, sakupljajući bogatu muzičku baštinu svih naroda, kao sitne plodove jabuke." Album Zukva je 2017. godine za teritoriju bivše Jugoslavije objavio beogradski Multimedia Music, a iste godine ARC Music iz Velike Britanije ovaj album objavljuje za ceo svet.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво