Teorijski profili – Željko Senković

U ciklusu TEORIJSKI PROFILI od ponedeljka 25. juna, predstavljamo osiječkog filozofa Željka Senkovića tekstovima „Migracije: pitanje hospitaliteta i politike prijateljstva” i „Luterov uticaj: od spora s Erazmom Roterdamskim do Krleže”.

Migracije su, za Željka Senkovića, tek simptom i svojevrsna posledica dubljeg, potmulijeg kretanja savremenog doba, tek vrh ledenog brega čije se dve trećine nalaze izvan naših pogleda, u dubinama koje upravljaju procesima na površini. No, Senković pokazuje da ovde nije reč o racionalnom procesu u kojem najmoćniji akteri drže konce u svojim rukama i, prema sopstvenoj volji (kako bi voleli), upravljaju migratornim procesima, već je, kako pokazuje osiječki filozof, više reč o stihiji koju moćni činioci, doduše, pokreću, ali njome ne uspevaju i da ovladaju.

Drugi Senkovićev tekst kritici izlaže savremene crkvene prakse i pravi širok luk od Luterovih utemeljujućih reformatorskih spisa, preko lucidnih razmatranja Erazma Roterdamskog, do savremenog konteksta i briljantnih Krležinih obrušavanja na (katoličku) crkvu i njene, u civilizacijskom i društvenom smislu, duboko štetne gestove. Iako se Senković poziva na lokalni kontekst, njegova postavka ne gubi na opštosti, te se analiza crkvene, čak i religijske prakse u savremenom kontekstu, bez ikakvih zadrški može primeniti na bilo koji oblik institucionalizovanog monoteizma.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Milenković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се