Muzika sveta

Predstavićemo album „Pesme noći – Tradicionalna flauta indijanske zajednice” Garija Stratsousa, koji je u martu ove godine objavila britanska diskografska kuća ARK Mjuzik.

Originalne kompozicije multiinstrumentaliste Garija Stratsousa, zasnovane su na tradicionalnoj muzici starosedelaca Severne Amerike. Solo numere, ili uz pratnju udaraljki, izvedene su na podvrstama indijanskih flauta koje sviraju pripadnici plemena Dakota, Hopi i Navaho, koja je, ovaj inače školovani džez flautista, proučavao, pa čak jedno vreme i živeo sa njima. U svojim pesmama, a po uzoru na tradicionalne, Stratsous muzičkim jezikom izražava radost, tugu, ljubav i veru.

Iz biografije Garija Stratsousa izdvajamo da je tokom svoje karijere, duge više od tri decenije, stvarao originalnu muziku inspirisanu ne samo tradicijom indijanske zajednice, već i Japana i Koreje, a pisao je i muziku za brojne filmove, pre svega dokumentarne, kao što su: Živi hram, Pustinjska sanjarenja ili Ekspedicija Luisa i Klarka - ciklus dokumentarnih filmova posvećenih ovim istraživačima.

Urednica emisije Marija Vukovićbroj komentara 0 pošalji komentar