Velika operska tura 2017/18 – Veber: Čarobni strelac

U subotu, 16. juna, sa početkom u 19 sati 30 minuta, iz Bečke državne opere možete pratiti operu „Čarobni strelac” Karla Marije Vebera. Ovo će biti pretposlednja stanica na našoj Velikoj operskoj turi 2017/18.godine.

Slušaćete Andreasa Šagera kao Maksa, Agata je Kamila Nilund, Kaspar Alan Held, Anica je Danijela Fali, Samijel će biti Hans Peter Kamerer, Kuno Klemens Unterrajner, a princ Otokar Adrijen Ered. Horom i orkestrom Bečke državne opere dirigovaće češki dirigent Tomaš Netopil, a ovu novu produkciju realizovao je Kristijan Ret.

U originalnom sižeu, stari šumar želi da ruku svoje ćerke da vrlom, mladom lovcu Maksu i tako ga učini svojim naslednikom. Princ se slaže sa tom odlukom, ali postoji stari zakon po kojem svaki muškarac mora da prođe tekst lovačke veštine. Zli lovac Kaspar, takođe želi Agatu i zato ne preza od toga da svoju dušu proda Đavolu. Maks, koji je inače izvrstan lovac, u poslednje vreme lošije lovi i zato prihvata Kasparov predlog da izlije „čarobne metke", od kojih će šest sigurno pogoditi svoju metu, dok sedmi pripada đavolu. Po tom zlom planu, sedmi metak će pogoditi Agatu, a Maks će se iz očaja ubiti. Međutim, nebesa imaju drugačiji plan. Na takmičenju, Agata pada, ali takođe je pokošen i Kaspar, koji je prava žrtva Đavola. Agata se samo preplašila i zato je pala, te se opera srećno završava.

U novoj postavci Bečke državne opere i Kristijana Reta, priča je modifikovana i premeštena u sferu muzičke umetnosti, stvaralačkog zanosa i kreativnih kriza. U ovoj postavci, Maks je mladi kompozitor, koji treba da se oženi sa Agatom, ali pre venčanja mora da završi operu na kojoj već dugo radi. Uprkos svom trudu, Maks se brine da neće uspeti da završi delo, te zbog toga gotovo da ne napreduje. Progone ga vizije i halucinacije, a granica između sna i jave biva zamagljena dok se dva sveta preklapaju. Kaspar pokušava da ga ubedi da se konačno prepusti mračnim i skrivenim kreativnim silama koje leže duboko u njemu i da tako prevaziđe stvaralačku blokadu. Kasparova nastojanja konačno bivaju nagrađena. Maks se, najpre, odvaja od Agatinog sveta i polazi u potragu za Vučjom jamom. Dozivajući Samijela, u trenutku kreativne ekstaze, on prihvata svoj mračni stvaralački potencijal, iz koga se sada pohlepno napaja.

Agatu muče sumnje u vezi sa njenom budućnošću sa Maksom. Sa Anicom, ona peva o nadi i čežnji, ali je takođe progone zastrašujuće vizije. Ipak, kada se Maks, pritisnut sa svih strana, usuđuje da načini odlučujući korak i da odsvira sedmu inspiraciju do koje je došao u Vučjoj jami, kao čudom, ona ostaje netaknuta. Pred okupljenima, Maks konačno priznaje da je posetio Vučju jamu. Princ Otokar izriče kaznu po kojoj će Maks biti izgnan iz sela, ali na nagovor pustinjaka, on je smanjuje na godinu dana, tokom kojih Maks mora da nastavi rad na svojoj operi. Maks je još jednom rastrzan između svetlosti i tame koja leži u njemu.

Prenos će realizovati urednice Ivana Neimarević i Marija Vuković.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво