Festival Mikeli 2017

Dela Jana Sibelijusa (Finlandija, opus 26) i Petra Čajkovskog (Prvi klavirski koncert u be molu, opus 23 i Patetična simfonija u ha molu, opus 74). Simfonijskim orkestrom Teatra Mariinski diriguje Valerij Gergiev. Solista je pijanista Aleksandar Toradze. Snimak je sa koncerta održanog 6. jula u dvorani Marti Talvela.

Rođen 1952. godine u Tbilisiju, u umetničkoj porodici, Aleksandar Toradze je prve časove klavira pohađao sa šest godina u Centralnoj muzičkoj školi u ovom gradu. Prvi nastup sa simfonijskim orkestrom imao je već u devetoj godini, da bi u dvanaestoj nastavio studije muzike na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasama Jakova Zaka, Borisa Zemljanskog i Leva Naumova.

Toradze je svetsku reputaciju stekao kao izuzetni virtuoz romantičarskog repertoara, gde se kao važno izdvaja nasleđe ruske pijanističke škole. U interpretacije on ugrađuje dubok poetski izraz i intenzivan emotivni naboj. Godine 1977. osvojio je drugu nagradu na Petom međunarodnom takmičenju Van Klajburn u Teksasu, a već naredne je postao profesor klavira na Konzervatorijumu Čajkovski. Kada je 1983. godine bio na evropskoj turneji sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski, tada poznatim kao Simfonijski orkestar Baljšoj, Toradze je zatražio azil u Madridu. Od tada on živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde već 1991. godine postaje profesor klavira na Indiana Univerzitetu na kojem osniva multi-nacionalni klavirski studio Toradze koji nastupa na koncertima i festivalima širom sveta.

Emisiju uređuje Irina Maksimović


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво