Imaginarni pejzaži

Predstavićemo ostvarenje „Stubovi dima” italijanskog elektroakustičara Frederika Moskonija, koji je prošle godine objavila kuća KrysaliSound.

Moskoni je diplomirao gitaru i kompoziciju na Konzervatorijumu u Veroni, a prevashodno se bavi izvođenjem savremene muzike, dok kao autor najviše radi u pozorištu i na filmu. Član je elektroakustičkog improvizacionog seksteta „Cardew Ensemble", a izvodio je dela Bruna Maderne, Šnitkea i Hencea.

U svojim elektroakustičkim kompozicijama on pravi svetle, snovite dron strukture, a na ostvarenju koje večeras slušate inspirisan je stalno pokretljivim i nestalnim izgledom dima. On je oličen u osnovnom nizu koji je sveobuhvatan, nezavisno od promena, dok povremeni uplivi konkretnih i terenskih zvukova, kao da sugerišu slušaocu neku vrstu „ključa za čitanje". Ali u pitanju je samo trenutak, koji ne uspeva da fokusira sliku i omogući tačniji pogled kroz „dimne stubove". Na taj način, postiže se efekat prolaska kroz neprozirno, ali i osećaj stalnog fludinog pokreta i promene perspektiva.

Urednica Ksenija Stevanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво