Iz rukopisa

Vule Žurić: Pomor i strah

U ciklusu „Iz rukopisa”, od ponedeljka, 19. do nedelje, 25. marta, možete pratiti delove iz novog romana Vuleta Žurića „Pomor i strah”.

Tema novog romana Vuleta Žurića je epidemija kuge koja je zahvatila Srem krajem osamnaestog veka. Na osnovu detaljnih svedočanstava koje su za sobom ostavili nemački i mađarski lekari koji su se bavili suzbijanjem kuge u Irigu, pisac pokušava da rekonstruiše celokupnu proceduru čišćenja varoši, uplevši u ono što je fakat političku i ljubavnu intrigu. Uporedo sa ovim tokom, Žurić istražuje mogućnost književne upotrebe fakata, te granice između rešenosti da se u jedan smrtonosni haos uvede red i trenutka kada ta rešenost počinje da proizvodi represiju. I, kako je autor napisao u napomeni na samom početku romana: svi likovi i mesta koji se pojavljuju u romanu zaista su postojali, samo je narator izmišljen.

Vule Žurić, rođen je u Sarajevu 1969. godine. Do sada je objavio šest knjiga priča, devet romana i knjigu radio-drama. Autor je scenarija za film „Slepi putnik na brodu ludaka" u režiji Gorana Markovića. Andrićeve nagradu dobio je 2015. godinu. Priče su mu prevođene na mnoge jezike, prevodi sa engleskog i italijanskog.

Knjiga „Pomor i strah" biće uskoro objavljena u izdanju „Lagune".
Čita Marica Milčanović.
Urednice Olivera Nušić i Olivera Gavrić.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво