Muzika sveta

Album „Beskrajna staza” Mahse Vahdat i Džoškuna Karademira

Predstavićemo album „Beskrajna staza”, najnovije ostvarenje iranske pevačice Mahse Vahdat i turskog pevača i interpretatora na kopuzu Džoškuna Karademira. Album je septembra prošle godine objavila norveška diskograska kuća KKV.

Ovi umetnici našli su inspiraciju u poeziji Persije i Anadolije, oživevši snažnu duhovnost ovih prostora koju prate priče, pesme, melodije i slike, objedinjene u stvaralaštvu pesnika Rumija i Junusa Emrea, ali i stvaralaštvu norveškog slikara Emanuela Vigelanda. Turska i iranska kultura i estetika su izuzetno povezane, a ta povezanost se reflektuje u tonalitetima, metaforama i poetskim izrazima koji odgovaraju meditativnim pesmama koje obiluju na ovom albumu. Neobični susret umetnika iz različitih podneblja i epoha Mahsa Vahdat i Džoškun Karademir ostvarili su rezoniranjem reči i tonova Persije i Turske unutar zidina Vigelandovog veličanstvenog muzeja u Oslu, u kojem eho može da traje i do četrnaest sekundi.

Mahsa Vahdat je rođena u Teheranu 1973. godine i još kao devojčica je počela da uči klavir i klasičnu persijsku vokalnu muziku. U rodnom gradu je završila muzičku akademiju, a potom je započela solističku karijeru. Godine 1979. Ajatolah Homeini je dekretom zabranio solističke nastupe pevačica u javnosti, osim u slučajevima kada su deo hora ili pratnje muškom glasu, i kada je publika sastavljena isključivo od žena. Zbog toga je Mahsa Vahdat svoju karijeru gradila na festivalima u Evropi, Aziji i Americi.

Ova umetnica daje novu dimenziju i energiju pesmama iz korpusa persijske klasične muzike koje izvode žene. Njene pesme donose slušaocima male priče, ljubavne vragolije i melanholične vinjete uz delikatnu pratnju neja ili nekog žičanog instrumenta.

Na albumu Beskrajna staza sudelovali su i Ozer Ozel - bubanj, Omer Arslan - udaraljke i Mahdi Teimori - nej. Džoškun Karademir svira saz i turski kopuz, vrstu drevnog žičanog instrumenta iz centralne Azije, koji pripada porodici lauta.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се