Svetske muzičke pozornice

Dela Petra Čajkovskog (Italijanski kapričo, opus 45; simfonijska poema Frančeska da Rimini, opus 32), Sergeja Rahmanjinova (Rapsodija u a molu na Paganinijevu temu za klavir i orkestar, opus 43; simfonijska poema Ostrvo mrtvih, opus 29). Simfonijskim orkestrom Zapadno-nemačkog radija iz Kelna diriguje Leonard Slatkin. Solista je pijanista Kiril Gerštajn. Snimak je sa koncerta održanog 31. marta prošle godine u dvorani Filharmonije u Kelnu.

Rođen 1979. godine u ruskom gradu Voronježu, Kiril Gerštajn je pohađao časove klavira u specijalnoj muzičkoj školi za nadarenu decu u rodnom gradu, a uporedo je razvijao veliko interesovanje za džez preslušavajući bogatu kolekciju ploča koju su posedovali njegovi roditelji. U četrnaestoj godini, po preporuci vibrafoniste Gerija Bartona, Gerštajn se upisuje na Muzičku akademiju Berkli u Bostonu kako bi studirao džez klavir, kao najmlađi polaznik ove prestižne škole. Nakon studija seli se u Njujork gde upisuje studije klasičnog klavira u Školi za muziku na Menhetnu, u klasi Solomona Mikovskog. Specijalizovao se u Madridu kod Dmitrija Baškirova, a potom i u Budimpešti u klasi Ferenca Radoša.

Iz bogate biografije ovog umetnika izdvajamo da je 2001. godine osvojio prvo mesto na takmičenju Artur Rubinštajn u Tel Avivu, kao i da mu je 2010. godine dodeljena prestižna pijanistička nagrada Gilmor. Gerštajn je nastupao sa poznatim svetskim orkestrima poput Filharmonije iz Los Anđelesa i Njujorka, Orkestrima iz Filadelfije, Minesote, Bostona, Čikaga, Sinsinatija, Berlinske, Bečke, Češke, Londonske filharmonije, kao i ansamblima poput Simfonijskog orkestra Finskog radija, Kraljevskog Konserthebau orkestra i orkestra Tonhale iz Ciriha.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво