Velika operska tura 2017/18 – Hendl: Ariodante

U subotu, 24. februara, u direktnom prenosu iz Bečke državne opere, pratićete operu „Ariodante” Georga Fridriha Hendla. Prenos započinjemo u 19 sati i 30 minuta na novoj internet platformi naše kuće, RTS Planeta (https://rtsplaneta.rs/linear/16088), na kojoj možete pronaći brojne i raznovrsne sadržaje javnog medijskog servisa, a od 20 sati, prenos iz Beča moći će da prate i slušaoci Trećeg programa Radio Beograda, na našim FM talasima.

U ovoj novoj postavci Dejvida Mekvikara, slušaćete Saru Konoli kao Ariodantea, Đinerva je Hen Reis, Dalinda je Hila Fahima, Polineso Kristof Dimo, Lurkanio Rajner Trost, Škotski kralj Vilhelm Švinghamer, a Odoardo Benedikt Kobel. Horom Gustav Maler i Orkestrom Cvetne umetnosti dirigovaće Vilijam Kristi.

Hendlova opera Ariodante napisana je za tada novosagrađeno Kraljevsko pozorište u Kovent Gardenu. Delo je ispunjeno ljubomorom i intrigom, borbom i izdajom. U vreme nastanka dela, kompozitor se takmičio sa jakom konkurencijom, boreći se za opstanak u Londonu, pritisnut kreativnim izazovima i finansijskim nedaćama. Tada mu je predložak zasnovan na Ariostovom epu Besni Orlando, dao novi elan i motivaciju da napiše živopisnu i bogatu partituru, uključujući i intimnu ariju Scherza infida, koja je još uvek jedan od najlepših primera Hendlovog muzičkog talenta. Opera Ariodante do sada nije bila izvođena u Bečkoj državnoj operi, ali sada je, uz Alčinu, drugo Hendlovo ostvarenje na repertoaru ove ugledne operske kuće.

U središtu priče nalaze se ljubavnici Đinevra i Ariodante. Ona je ćerka škotskog kralja, a on je ugledni vazal. Uskoro će se proslaviti njihovo venčanje, koje će Ariodanteu utrti put ka prestolu. Ali, savršenu ljubav i sreću mladog para ugrožava intriga: Polineso, ljubomoran na Ariodanteovu sreću, ali i mogućnost da postane naslednik škotskog kralja, počinje da spletkari. Mlada žena biva oklevatana kao bludnica - u postupku koji liči na situaciju iz Šekspirovog komada Mnogo buke ni oko čega - da bi se na kraju otkrila istina, a Ariodante i Đinevra venčali. Sve se odvija u miljeu legendarnog Škotskog kraljevstva uz prisustvo pastoralnih baletskih scena.

Urednice prenosa Marija Vuković i Ivana Neimarević

                                                         *     *     *
Muzička redakcija Trećeg programa Radio Beograda svim slušaocima i ljubiteljima opere nudi sasvim novu sezonu direktnih prenosa operskih predstava.
Od 12. septembra do 29. juna realizovaćemo 22 direktna prenosa iz 11 evropskih operskih kuća u Milanu, Parizu, Beču, Moskvi, Londonu, Madridu, Torinu, Barseloni, Minhenu, Frankfurtu i Napulju - sa pozornica na kojima je stvarana istorija opere.
Među njima će se naći nova dela, operski rariteti, zaboravljena remek dela i najvoljenije opere svih vremena iz pera Kavalija, Gluka, Rimskog-Korsakova, Rubinštajna, Verdija, Gunoa, Fon Ajnema, Šarina i drugih.

Sezonu počinjemo 12. septembra prenosom iz milanske Skale, gde će u operi Tamerlan Georga Fridriha Hendla naslovnu ulogu tumačiti Bežun Mehta uz Plasida Dominga u ulozi njegovog suparnika Bajazita. U svetu barokne opere bićemo i u Kavalijevoj Hipermnestri sa festivala Glajnborn (23. septembar), kao i u Hendlovom Ariodanteu čiju ćemo premijeru prenositi iz Bečke opere, 24. februara. U obe opere izvođenjima će rukovoditi jedan od najvećih eksperata za baroknu operu, dirigent Vilijam Kristi. Poseban kuriozitet će biti izvođenje opere Olimpijada Leonarda Lea iz Teatra San Karlo u Napulju (4. novembar) - mesta gde je i premijerno izvedena 1737. godine.
Ruski operski repertoar ove sezone će biti zastupljen delima Snjeguročka Nikolaja Rimskog-Korsakova koju ćete slušati uživo iz Boljšoj teatra u Moskvi (30. septembar), zatim Kockar Sergeja Prokofjeva iz Bečke državne opere (7. oktobar) i malo poznato ostvarenje pod nazivom Demon Antona Rubinštajna, koje će biti izvedeno 26. aprila 2018. godine u Teatru Liseu u Barseloni.
Pored ovog operskog rariteta, slušaocima ćemo ponuditi i retko izvođene opere Bendžamina Britna (Glorijana) i austrijskog kompozitora XX veka, Gotfrida fon Ajnema (Dantonova smrt) koje će biti izvedene u Teatru Real u Madridu (14. april 2018. godine), odnosno Bečkoj državnoj operi (24. mart 2018. godine). Kao Elizabetu I u Glorijani slušaćemo Anu Katarinu Antonači, dok će ansamblom u Fon Ajnemovom delu dirigovati Suzana Melki. Među ostvarenjima koje će slušaoci Trećeg programa Radio Beograda prvi put moći da prate u direktnim operskim prenosima, biće i Čarobni strelac Karla Marije Vebera (16. jun 2018. godine) iz Bečke državne opere; operu Benvenuto Čelini Hektora Berlioza moći ćete da pratite 2. juna 2018. godine iz opere Bastilja u Parizu pod upravom šefa dirigenta Pariske nacionalne opere Filipa Žordana, a Lombardijce Đuzepa Verdija 17. aprila 2018. godine iz Teatra Ređo u Torinu.

Nećemo zanemariti ni popularna operska dela poput Bizeove Karmen (17. februar 2018. godine iz Beča), Verdijevih opera Aida (22. mart 2018. godine iz Madrida) i Otelo (21. oktobar, Kovent Garden u Londonu), u kojoj će naslovnu ulogu pevati Jonas Kaufman, zatim Belinijevog Pirata iz milanske Skale (29. jun 2018. godine) i Čileine Adrijane Lekuvrer, u kojoj će naslovnu ulogu pevati Ana Netrebko.
U toku sezone, imaćemo i dva specijalna događaja - prvi je izvođenje poslednje opere Šarla Gunoa, Zamorin danak, koju ćemo prenostiti 28. januara 2018. godine iz Princ Regen teatra u Minhenu, kada će biti obeleženo 200 godina od rođenja kompozitora. Drugi je svetska premijera nove opere jednog od najcenjenijih savremenih kompozitora, Salvatorea Šarina - Vidim te, osećam te, prepuštam se, koja će biti postavljena 14. novembra u milanskoj Skali. Ovo je pravi kuriozitet, budući da se savremene opere retko nude u direktnim radijskim ili televizijskim prenosima.
Našu „veliku turu" obogatiće i dva koncerta iz Nemačke - 17. decembra, u prazničnu atmosferu uvešće nas hor Le Concert d'Astrée i Simfonijski orkestar Frankfurtskog radija pod upravom Emanuel Aim, koji će izvesti Hendlov Dixit Dominus i Bahov Magnifikat. Velika vokalno-instrumentalna dela slušaćete i 26. januara 2018. godine iz Herkulove dvorane u Minhenu, gde će biti izveden ciklus Pesma o zemlji Gustava Malera sa Magdalenom Koženom i Stjuartom Skeltonom, uz Simfonijski orkestar Bavarskog radija pod upravom Sajmona Retla.
Detaljne informacije o svim prenosima biće blagovremeno objavljivane na sajtu Radio-televizije Srbije i na Fejsbuk stranici Trećeg programa „Velika operska tura" 2017-2018.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво