Džez

Pratićete koncert grupe Ursa Lajmgrubera, održan 2. septembra prošle godine na džez festivalu u švajcarskom gradu Vilizau.

Švajcarski saksofonista Urs Lajmgruber jedan je od istaknutih veterana kako matične, tako i evropske scene slobodnog džeza i improvizovane muzike. Aktivan je još od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je bio član grupe Om sa Fredijem Študerom, Krtistijem Doranom i Bobijem Barijem. Tokom kasnijih godina živeo je i radio u Njujorku, a od kasnih osamdesetih i u Parizu. U tom periodu svira sa čitavim nizom američkih i evropskih legendi fri džeza, kao što su Stiv Lejsi, Žoel Leandr, Tim Bern, Džo Mekfi i mnogi drugi. Posebno mesto u njegovoj karijeri zauzimaju solo radovi i nastupi, a u jednom od takvih improvizacijskih setova gostovao je i na beogradskom Ring Ring Festivalu.

Trio sa Žakom Demijerom na klaviru i Barom Filipsom na kontrabasu predstavlja ga u još jednoj saradnji sa legendama evropske scene, u postavci i aranžmanima karakterističnim za apstraktni, evropski pristup fri džezu i improvizaciji. Koncert je baziran na dva dugačka komada, u kojima im se pridružuje Tomas Len na analognim sintisajzerima i elektronici. Specifične boje i tehnika sviranja njegovog instrumenta dodaju naročito originalnu notu triju preiskusnih improvizatora.

Autor Nikola Marković
Urednik Ksenija Stevanović





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво