Aleksandar Milosavljević: Pozorišne aktuelnosti

U emisiji POZORIŠNE AKTUELNOSTI možete slušati osvrt Aleksandra Milosavljevića na predstavu „Dom Bernarde Albe”, prema istoimenoj drami Federika Garsije Lorke, u režiji Bojane Lazić i produkciji Puls teatra iz Lazarevca.

Poslednja drama koju je Lorka napisao pre pogibije, Dom Bernarde Albe, zejedno sa Krvavim svadbama i Jermom, čini „ruralnu trilogiju" ovog španskog pesnika i dramatičara. Slika seoskog života u ovom delu je obeležena palanačkim duhom, malograđanštinom, surevnjivošću, ogovaranjem, te Bernarda Alba posle smrti drugog muža odlučuje da njenih pet kćeri moraju osam godina biti u žalosti i samim tim ih osuđuje na usedelaštvo. Izolovane iza debelih zidova, prinuđene da žive u polumraku večito zatvorenih prozorskih šalona, tek naslućujući bljesak sunca najjužnije pokrajine na tlu Španije, a neprestano osluškujući vesele povike žetelaca koji svakodnevno prolaze pored njihovog doma, žene iz Bernardine kuće su zapravo osuđene jedna na drugu, na ustreptalost vlastitih nerava i neutoljivu čežnju za muškarcem, piše Aleksandar Milosavljević.

Bojana Lazić svojim rediteljskim pristupom duboko uranja u poetsku dimenziju Lorkine drame, dekonstruiše komad, između ostalog radikalnim skraćivanjem, i nanovo ga konstruiše, no sada pažljivo prevodeći pesnikove reči, poetske slike i metafore na jezik teatra. U ovom kontekstu reč „tišina", prva i poslednja u ovom Lorkinom dramskom delu, kao da postaje svojevrsna okosnica specifičnog postupka adaptacije. Otuda je i njena predstava bremenita tišinama, a na momente se dramske junakinje glasnije međusobno sporazumevaju ćutanjem nego govorom.

Lik Bernarde Albe Biljana Kostantinović je izgradila oštrim, beskompromisnim stavom, grubošću koja poništava majčinstvo, prijateljstvo, a u pitanje su dovodena i njena pređašnja osećanja prema svojim muževima. U roli Bernardine majke pojavljuje se Ljubinka Josipović koja na scenu donosi ilustraciju tragičnih posledica onoga što Bernarda priprema svojim devojkama, a Ivana Nedeljković je u ulozi služavke dočarala razapetost između dva sveta - onog kojim vlada Bernarda i onog kojem pripadaju devojke. Uloge Bernardinih ćerki igraju Jelena Cvijetić, Ana Ćuk, Mihaela Stamenković, Maja Jovanović i Milica Sužnjević i svaka od njih je na svoj način nijansirala pojedinačne karaktere, istovremeno gradeći i svojevrsni kolektivni lik žrtve. Predstava Dom Bernarde Albe je značajan događaj i u kontekstu repertoarske politike najmlađeg domaćeg pozorišta, lazarevačkog Puls teatra, koje će sledeće godine obeležiti deseti rođendan.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се