Božićna muzika protestantske crkve u 18. veku

Treća emisija ciklusa koji priređujemo povodom 500 godina od reformacije, a u kome emitujemo oratorijume i kantate namenjene božićnim bogosluženjima u nemačkoj protestantskoj crkvi, posvećena je delima Georga Filipa Telemana i i Georga Gebela mlađeg

Pozni opus Georga Filipa Telemana odlikuje izražena eklektičnost i neretko parodiranje sopstvenih dela. Kao upravnik muzike protestantskih crkava u Hamburgu, Teleman je stvarao skoro do kraja života, a njegova najuspelija bogoslužbena dela namenjena Božiću potiču iz perioda kada je bio duboko u osmoj deceniji života. Njegov Božićni oratorijum, poznat i pod naslovom „Pastiri kod kolevke u Vitlejemu", nastao je 1759. godine, kada je Teleman imao 78 godina. Napisan je na libreto pesnika osećajnog stila, Karla Vilhelma Ramlera, a u svojoj obradi potcrtao je pastoralne elemente prisutne u Ramlerovom predlošku i obogatio ga protestantskim koralima. Oratorijum je organizovan u dva dela, a posebno se izdvajaju horske numere kojima se završava prvi deo i celokupni oratorijum, pastoralna introdukcija koja prethodi prvom rečitativu, arija basa iz prvog dela oratorijuma u kojoj orkestracija ilustruje pominjanje pastoralnih instrumenata u samom tekstu, te arija tenora iz drugog dela pisana kao sičilijana.

Georg Gebel mlađi rođen je 1709. godine u Šleziji, a svoj talenat za muziku iskazao je već kao dete, svirajući u aristokratskim domovima u Vroclavu. Nakon što je stekao opšte i muzičko obrazovanje u rodnoj Šleziji, Gebel je komponovao muziku za obližnje katoličke manastire i gostujuće italijanske operske trupe. Bio je crkveni orguljaš u Vroclavu i dvorski kapelmajstor u Olesnjici, te je bio angažovan kao kompozitor i čembalista na dvoru saksonskog ministra, grofa Brila, u Varšavi i Drezdenu. Poslednje godine svoje karijere bio je kapelmajstor u Rudolštatu, odakle i potiče većina njegove protestantske bogoslužbene muzike. Božićni oratorijum, poznat i pod naslovom „Usklikni, nebo", potiče iz 1748. godine.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се