Sublimne frekvencije

Predstavićemo album „Lotta Sea Lice” koji su Kortni Barnet i Kurt Vajl objavili u oktobru prošle godine za izdavačku kuću Matador Rekords.

Kortni Barnet i Kurt Vajl dele mnogo toga zajedničkog kao umetnici i kantautori. Oboje su u proteklih deset godina stekli reputacije najuticajnijih indi-rok umetnika današnjice i oboje u stvaranju svoje muzike zauzimaju introspektivni, novinarski način pisanja, ponašajući se kao posmatrači svakodnevnog života jednog običnog čoveka. Ipak, možda najvažniji kvalitet koji poseduju jeste sposobnost da banalne životne situacije učine šarmantnim i zanimljivim kroz duhovite i delimično uvrnute tekstove.

Na albumu Lotta Sea Lice nalazi se pet novih pesama koje su zajedno napisali ili odvojeno jedno za drugo, kao i četiri obrade - kako njihovih, tako i tuđih pesama. Osnovu instrumentacije čini pre svega gitara, u distorziranom i žustrijem stilu Barnetove ili sada već prepoznatljivom Vajlovom finger-piking stilu, kojoj se priključuju svedene udaraljke i klavir. Pevanje se, pak, najvećim delom svodi na konverzacijski nivo ili jednostavno udvajanje glasova. Na taj način su jedno drugome ustupili dovoljno prostora da iskažu i predstave svoje muzičke kvalitete, istovremeno ostvarajući simbiozu, što je omogućilo ovom izdanju da se uklopi u stvaralački opus i Kurta Vajla i Kortni Barnet.

Autor emisije Jelena Damjanović

broj komentara 0 pošalji komentar