Studije

Feliks Gilbert: Bernardo Ručelai i vrtovi Oričelari

U sedmičnom ciklusu STUDIJE možete pratiti tekst Feliksa Gilberta „Bernardo Ručelai i vrtovi Oričelari: Studija o poreklu moderne političke misli”. Sa engleskog prevela Jovana Timotijević.

Tekst Feliksa Gilberta, jednog od najboljih poznavalaca renesanse, „Bernardo Ručelai i vrtovi Oričelari: Studija o poreklu moderne političke misli" smatra se klasičnom istoriografskom studijom o prilikama u Firenci s kraja 15. i početka 16. veka, te je, utoliko, nezaobilazan izvor za svako upoznavanje s tim periodom, ili njegovo proučavanje.

Gilbert se usredsređuje na dva motiva: 1. mesto i uloga bogatog i uticajnog firentinskog trgovca Bernarda Ručelaija u političkom i umetničkom životu Firence u periodu od vladavine Lorenca Veličanstvenog, preko uspostavljanja republike, do ponovnog povratka Medičija na vlast početkom 16. veka; 2. uloga sastanaka u vrtovima Oričelari, koji su pripadali upravo Berbnardu Ručelaiju, u kojima su se početkom 16. veka okupljali najviđeniji firentinski umetnici, filozofi, naučnici. S jedne strane Gilbert pokazuje da je Ručelaijeva uloga bila mnogo značajnija i u politici i u umetnosti nego što se to do sada mislilo, a kada je reč o sastancima u vrtovima Oričelari, Gilbert utvrđuje da su se ti sastanci odvijali u mnogo dužem periodu nego što se to do njegove studije mislilo. Istovremeno sa utvrđivanjem istorijskih činjenica, Gilbert pribegava finom tumačenju rezultata do kojih dolazi i ocrtava uzbudljivu sliku renesansne Firence.

Čita Marica Milčanović
Urednik Ivan Mlenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво