Stvaralaštvo Andreasa Romberga

Pratićete drugu emisiju ciklusa koji priređujemo povodom 250 godina od rođenja nemačkog kompozitora i violiniste Andreasa Romberga.

Razvoj karijere Andreasa Romberga od violiniste-virtuoza do kompozitora tekao je postepeno: do kraja 18. veka, pored solističkih koncerata za svoj instrument, Romberg je komponovao tri simfonije kao i nekoliko opusa gudačkih kvarteta, te je počeo da privlači pažnju kritičke muzičke javnosti i vodećih izdavačkih kuća. Međutim, u svojim tridesetim godinama, Romberg je sve više počeo da se okreće vokalno-instrumentalnoj muzici, pišući kantate na tekstove Fridriha Šilera i Fridriha Gotliba Klopštoka, a za omuzikaljenje 110 psalma je 1800. godine dobio nagradu kritičara lajpciških novina Allgemeine musikalische Zeitung. U Hamburgu, gradu koji je Rombergu, sa određenim prekidima, bio dom od 1793. do 1814. godine, negovana je tradicija javnih koncerata na kojima su centralno mesto zauzimali nebogoslužbene kantate i oratorijumi duhovne tematike, što je kompozitoru takođe bilo podsticajno da svoju stvaralačku energiju usmeri u ovom pravcu. Iz ovog perioda potiče i Rombergova ambiciozna kantata Mesija, pisana na odlomke iz čuvenog istoimenog Klopštokovog epa u kome se obrađuje tema izbavljenja čovečanstva od greha. Romberg je priredio premijeru svoje kantate u Hamburgu oko 1800. godine, a nakon toga je izvršio još jednu značajnu reviziju rukopisa koji je ponudio svom izdavaču. Kako je ovaj poduhvat ocenjen kao neprofitabilan, do publikacije kantate nije došlo, te je ovo kapitalno Rombergovo delo, u drugoj verziji iz 1802. godine, svoju premijeru zavredilo tek u 21. veku.

Pored odlomaka iz kantate Mesija slušaćete i Rombergov Gudački kvartet u Es-duru, opus 1 broj 1, u interpretaciji Lajpciškog gudačkog kvarteta.

Autor Srđan Atanasovski
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво