Džez

Predstavljamo snimak koncerta sastava Cortex održanog 26. avgusta 2017. na džez festivalu u austrijskom gradu Zalfeldenu.

Norveška grupa Cortex jedna je od perjanica aktuelne skandinavske džez scene. Pripadaju stilskoj struji koja izvodi autorsku muziku na bazi post-bapa i fri-džeza iz šezdesetih godina prošlog veka, donoseći joj moderan tretman u ritmičkim strukturama i aranžmanima. Objavili su do sada pet albuma, te stekli reputaciju snimajući za renomiranog portugalskog izdavača Clean Feed Records. Grupu čine trubač Tomas Johanson, koji je ujedno i glavni autor muzike, saksofonista Kristofer Alberts, kontrabasista Ola Hojer i bubnjar Gard Nilsen.

Naziv njihovog aktuelnog albuma Avant-Garde Party Music na pravi način sumira neke od osnovnih smernica u izrazu grupe. Kompozicije benda Cortex su uglavnom poletne i razigrane, sa dvojicom duvača koji se nadmeću u prednjoj liniji i vode glavnu reč u solo pasažima. Zajedno sa dinamičnom ritam sekcijom, Johanson i Alberts zvuče podjednako slobodno i zabavno, kombinujući uticaje ranog fri-džeza sa pitkim melodijama. Na tom tragu donekle podsećaju i na svoje kolege sa skandinavske scene, poput benda Atomic ili različitih postava saksofoniste Martina Kihena. U Zalfeldenu, umesto stalnog člana grupe Garda Nilsena svirao je bubnjarski superstar Pol-Nilssen Lav, a ovu formaciju Cortex-a mogla je da vidi još samo publika u Grockoj i u Kraljevu, na letnjoj mini-turneji po Srbiji.

Autor Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се