Predavanja

Milan Subotić: Stogodišnjica Oktobarske revolucije i politika istorije

U sredu, 29. novembra, možete slušati predavanje Milana Subotića „Stogodišnjica Oktobarske revolucije i politika istorije” koje je nedavno održano u Institutu za evropske studije.

Milan Subotić je u svom izlaganju analizirao odnos ruske političke elite i javnosti prema obeležavanju veka od Oktobarske revolucije. Podsećajući na proslavu dva veka Francuske revolucije 1989. godine, autor je ukazao na razlike u načinu obeležavanja jubileja dve revolucije koje su suštinski odredile dugi XIX i kratki XX vek evropske i svetske istorije. S obzirom da na komemorativne prakse i selektivnost u reprezentovanju prošlosti presudno utiče savremena politika, Subotić je središnji deo izlaganja posvetio interpretaciji odnosa post-sovjetskih političkih elita prema Oktobarskoj revoluciji. Korišćenjem koncepta „politike istorije", interpretiran je proces kojim je praznik godišnjice Revolucije od „utemeljujućeg mita" sovjetske epohe, posle 1991. godine pretvoren prvo u „Dan pomirenja i saglasnosti" da bi, konačno, 2005. godine bio ukinut kao neradni, praznični dan.

Tokom vladavine Vladimira Putina Oktobarska revolucija je prestala da bude upotrebljivi simbolički resurs u konstituisanju ruske istorijske samosvesti i poželjnog sistema društvenih vrednosti. Nespojiv sa idealom „državnosti", naglašavanjem hiljadugodišnjeg istorijskog kontinuiteta i vrednosti društvene stabilnosti, vek Oktobarske revolucije je stoga u današnjoj Rusiji prevashodno obeležen kao podsećanje na pogubnost društvenog konflikta. Politika istorije zasnovana na isticanju jedinstva pred spoljašnjim i unutrašnjim opasnostima od „obojenih revolucija" je, prema sudu predavača, zasnovana na ideologiji konzervativizma koja nužno teži marginalizaciji Revolucije u kolektivnom pamćenju.

Urednica Olivera Nušić.





Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво