Svetske muzičke pozornice

Dela Igora Stravinskog izvodi Filharmonija orkestar. Diriguje Esa-Peka Salonen. Sudeluju: vokalni ansambl Filharmonija Vojsis i hor dečaka Tifin, Polin Ševije (narator) i Endru Stejpls (tenor). Snimak je sa koncerta održanog 25. septembra prošle godine u Rojal Albert Holu u Londonu

Prvo ćete čuti muziku iz baleta Orfej. Ovo neoklasično scensko ostvarenje, inspirisano antičkim mitom o Orfeju, Stravinski je komponovao 1947. godine u Kaliforniji, na inicijativu koreografa Žorža Balanšina. Balet je premijerno izveden sa velikim uspehom 28. aprila 1948. godine u Centru za muziku i dramu u Njujorku. Pored Žorža Balanšina koji je uradio koreografiju baleta, za postavku scene i kostime bio je zadužen japanski umetnik Isamu Noguči.

Drugo delo koje ćete slušati je melodrama Persefona, komponovana po libretu Andrea Žida, poznatog francuskog pisca, a po porudžbini plesne trupe Ide Rubinštajn. U žanrovskom smislu, Persefona je melodrama koja u sebi spaja elemente pozorišta i opere. Priča prati grčki mit o ćerki boginje zemljoradnje Demetre koja je postala žena Hada, boga podzemlja. Ovaj mit je vezan za smenu godišnjih doba, pojavu proleća, ali i za metaforu umiranja i obnavljanja prirode. Delo sadrži tri scene, a komponovano je za naratora, tenora solistu, hor, plesače i orkestar. Premijerno je izvedeno 30. aprila 1934. godine u dvorani Pariske opere.

Emisiju uređuje Irina Maksimović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво