Gramofonija – Muzika sa Burgundskog dvora

Ansambl Muzika rezervata izvodi kompozicije Gijoma Difaja, Roberta Mortona i anonimnih autora. Ploču je objavila produkcijska kuća Filips 1971. godine.

Britanska grupa posvećena ranoj muzici, Muzika rezervata, se u vreme osnivanja krajem pedesetih godina prošlog veka, razlikovala od srodnih sastava po tome što je bila fokusirana na restauraciju zvuka muzike starih vremena, nasuprot tada uobičajenoj praksi transkripcije manuskripata i kodeksa koji su interpretirani shodno savremenom ukusu. Naime, osnivači grupe, Majkl Morou i Džek Beket su se vodili tezom da su elementi zvučnosti srednjovekovne muzike očuvani u savremenim folklornim praksama pojedinih evropskih regija, te da organološke osobenosti tadašnjeg instrumentarijuma upućuju na snažan orijentalni uticaj. Tako su svoje interpretacije zasnivali na pretpostavkama izvedenim na osnovu terenskih istraživanja, fokusirajući se primarno na koncertna izvođenja.

S druge strane, razumljivo je da je grupi koja je posvećena rekonstrukciji zvuka iz istorije bilo naročito važno kako će interpretacije njenih članova biti zabeležene na nosačima zvuka, te ne iznenađuje da je nekoliko najuspešnijih albuma Muzike rezervate objavila produkcijska kuća Filips, tadašnji predvodnik u implementaciji tehnoloških inovacija. Pre ploče koju ćete čuti, ova grupa je objavila nekoliko svetski uspešnih albuma, poput vinila sa muzikom iz Stogodišnjeg rata ili kolekcije pesama iz vremena Kristifora Kolumba. Kada se 1971. godine pojavio album sa muzikom Burgundskog dvora, reakcije kritike su bile izuzetno pozitivne, vizionarski ističući da će buduća izvođenja srednjovekovne muzike nastojati da dostignu delikatne zvučne strukture zabeležene na pločama Muzike rezervate.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво