Vek harmonike

Premijerna izvođenja kompozicija Franka Bedrosijana i Pavela Hendriha, koja su prošle i ove godine ostvarili harmonikaši Paskal Kontet, Fani Visans i Rafal Luc.

Prvo ćete čuti kompoziciju Inersonik za električnu gitaru i harmoniku Franka Bedrosijana iz 2012. godine. Ovaj francuski kompozitor i profesor na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, istražuje ideju izmeštanja instrumenata izvan simfonijske sfere. Naime, netradicionalne instrumente uvodi u orkestarski prostor i oni vremenom zauzimaju sve veće mesto. Kompoziciju Inersonik izvode Mac Šajdeger - električna gitara i Fani Visans - harmonika. Sledi snimak premijernog izvođenja kompozicije Juče sam izgubio svet, istog autora. Snimak je sa koncerta koji su kvartet Diotima i harmonikaš Paskal Kontet održali 24. aprila 2016. godine.

Na kraju emisije čućete ostvarenje Pteropetros Pavela Hendriha iz 2015. godine. Naslov je izveden iz grčih reči ptero i petros, koje označavaju pero, odnosno kamen. Autor ih koristi kako bi alegorijski definisao teksturu kompozicije. S jedne strane, po rečima Hendriha, postoji pero ptice kao simbol svetlog i prozračnog, a sa druge strane je kamen - simbol težine, koji se pojavljuje u različitim oblicima, sa različitim površinama - grubim, glatkim, sa oštrim ili zaobljenim ivicama.

Slušaćete premijerno izvođenje ove kompozicije, a snimak je zabeležen 23. septembra 2015. godine u studiju Vitold Lutoslavski Poljskog radija u Varšavi. Svira Rafal Luc - harmonika.

 

Urednica Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво