Milorad Belančić: Beleškarenje

U ciklusu BELEŠKARENjE, možete slušati kratke tekstove nedavno preminulog filozofa i dugogodišnjeg urednika Trećeg programa Radio Beograda Milorada Belančića.

Druga knjiga filozofskih zapisa i kratkih tekstova Milorada Belančića pod istim naslovom kao i prva zbirka. „Beleškarenje", okuplja manje stroge Belančićeve refleksije pre svega o filozofiji i umetnosti, ali sadrži i nekoliko proznih zapisa. Unekoliko manje stroga procedura izvođenja filozofskih stavova ne oduzima ovim tekstovima prodornost. Naprotiv. Kao da ih upravo opušteniji ton čini oštrijim i dalekosežnijim.

U tekstu „Preokrenuti platonizam", na primer, u filozofskoj refleksiji o umetnosti, Belančić varira ideju o identitetu, pokazujući da umetnost po sopstvenom položaju u svetu mora biti u stanju da se odupre svakom identitetskom stvrdnjavanju, s koje god strane identitetskog kruga da dolazi: bilo kao idealna (platonovska) konstrukcija, bilo kao njena puka suprotnost. U suprotnom umetnost i sama postaje žrtvom ukalupljavanja koje joj oduzima supstanciju. U tekstu „Prodor u vizuelno" Belančić sledi istu nit, ali ovoga puta je okreće protiv predstave kao onoga što uvek zahteva nekakav prethodno dat identitet koji se mora predstaviti. Drugim rečima, kao i u svojim „velikim knjigama" Milorad Belančić je i u filozofskim zapisima nastavio da dekonstruiše stvarnost, a naročito one njene stvrdnute, opasne delove koji ne propuštaju svetlost.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се