Direktan prenos – 52. Mokranjčevi dani

U crkvi Svete Trojice u Negotinu nastupa Hor Radio-televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića. Solista je bariton Aleksandar Novaković. Na programu su duhovne kompozicije Stevana Hristića, Marka Tajčevića i Stevana Mokranjca.

Hor Radio-televizije Srbije počeo je sa radom 1939. godine kao kamerni ansambl sa 18 pevača kojim je rukovodio Milan Bajšanski, redovno nastupajući na javnim koncertima i za potrebe radijskog programa. Tokom više od sedam decenija postojanja on je, uz druge ansamble Muzičke produkcije radija, a potom i televizije, značajan stub njene muzičke delatnosti. Razvija bogatu i raznovrsnu koncertnu delatnost i svojim osmišljenim i angažovanim radom, nastupima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu, značajno doprinosi kvalitetu muzičkog života, posebno negujući srpsku muzičku baštinu. Ansamblom su, uz značajna gostujuća dirigentska imena, u svojstvu šefa-dirigenta rukovodili Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Od 2005. godine umetnički direktor i šef dirigent ansambla je Bojan Suđić, koji je svoju karijeru upravo i počeo 1985. godine radom sa Horom RTS.

Hor je nastupao na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, a ostvario i uspešne turneje u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Osim arhiviranja koncertnih snimaka čiji su programi uglavnom namenski koncipirani, Hor je ostvario i veliki broj studijskih snimaka među kojima najviše ima kompozicija domaćih autora (jugoslovenskih i srpskih) i savremene muzike, i sa domaćim solistima. Hor RTS je dobitnik najznačajnijih domaćih priznanja, kao i nagrada na mnogim svetskim horskim takmičenjima.

Dirigent Bojan Suđić je šef Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije. Radi i kao redovni profesor i šef katedre za dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog početka njegov rad odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna postignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja - počev od prve nagrade na Jugoslovenskom takmičenju mladih umetnika u Zagrebu 1989, preko najznačajnijih profesionalnih priznanja u domaćoj muzici: nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora, godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Nagrade grada Beograda, nagrade Zlatni beočug, godišnje nagrade časopisa Muzika Klasika i drugih. Intenzivno nastupa na domaćim i inostranim scenama. Od 1992. godine je stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno-simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine.


Urednica i voditeljka prenosa Irina Maksimović
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво