Hronika Trećeg programa

U večerašnjoj emisiji možete slušati osvrt Dejana Petrovića na 23. Sarajevo Film Festival, koji je održan od 11. do 18. avgusta.

Premda je ovogodišnji Sarajevo Film Festival trajao dan kraće nego što je uobičajeno i uprkos tome što je bilo manje uglednih gostiju iz inostranstva, u kvalitativnom pogledu nije došlo do odstupanja od strogo utvrđene koncepcije. Tako je verna publika jednog od najznačajnijih filmskih festivala na ovim prostorima mogla da uživa u stručnom odabiru najboljih filmova sa prestižnih svetskih festivala, kao i u korektnom preseku nacionalne i regionalne godišnje produkcije. Program je bio podeljen u više celina: takmičarski programi igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, zatim „Kinoskop", „U fokusu", „Pretpremijere", „Open Air", „Teen Arena", „Summer Screen", „Suočavanje s prošlošću", „Specijalne projekcije" i tako dalje. Projekcije su se održavale u tradicionalnim i publici dobro poznatim prostorima - „Meeting Point-u", Narodnom pozorištu, multipleks bioskopu „Cinema City", velikom „Open Air" bioskopu i nešto manjem takođe otvorenom bioskopu „Summer Screen " (nekadašnjem „Vatrogascu"), te u Pozorištu mladih, „Kriterionu" i drugde. Festivalu su prisustvovali američki reditelj Oliver Stoun i legendarni montipajtonovac Džon Kliz, koji su dobili počasno „Srce Sarajeva", a posebni „tribjut" festivalski programi priređeni su Stounu i Džošui Openhajmeru. Osim prikazivačkog dela, održani su i susreti filmskih profesionalaca iz svih grana ove industrije. Za najbolji film 23. Sarajevo Film Festivala proglašeno je gruzijsko ostvarenje Strašna majka Ane Urušadze, najbolji reditelj je Rumun Emanuel Parvu, dok je specijalno priznanje otišlo Stefanu Komandarevu u Bugarsku za ostvarenje Pravci.

Za večerašnju emisiju Dejan Petrović izdvaja tri upečatljiva ostvarenja iz tri različite programske selekcije: berlinskog pobednika Na duši i telu u režiji Ildiko Enjedi iz Mađarske, potom odličan gruzijski film Taoci reditelja Reza Gigineišvilija i, najzad, prvenca talentovane špansko-katalonske autorke Karle Simon Leto 1993.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво