Letnje operske pozornice

Volfgang Amadeus Mocart: Titovo milosrđe

Slušaćete ekskluzivni snimak zabeležen na predstavi održanoj 27. jula na Salcburškom festivalu, koji smo dobili posredstvom razmene u okviru serijala Letnji festivali Euroradija.

Gledaoci su imali priliku da prisustvuju novoj postavci koju su realizovali poznati režiser Piter Selers i dirigent Teodor Kurencis. Oni su ovom prilikom napravili izvesne modifikacije u strukturi dela - skratili su delimično određene rečitative i uključili delove muzike i Mocartove Mise KV 472, Adađa i fuge KV 546 i Masonske pogrebne muzike KV 477.

Kritika se slaže da je danas retko naći tako prisnu i kompatabilnu saradnju kao što je Selersova i Kurencisova i da je upravo na ovoj bazi izgrađeno ubedljivo i radikalno čitanje Mocartove opere. Selers smešta radnju u Južnu Afriku, a Tita vidi kao Nelsona Mandelu koji je došao na vlast. Njega izvodi afroamerički tenor Rasel Tomas, oko kojeg se nalaze pevači neevropskog porekla: južnoafrički sopran Golda Šulc kao Vitelija, sopran poreklom sa Trinidada Žanin de Bik kao Sekstov prijatelj Anije, bas sa Jamajke Vilard Vajt kao Publije. Pored njih, tu su i Marijan Krebasa u kastratskoj roli Seksta i Kristina Ganš kao Servilija, koje potcrtavaju svoje evropske poreklo unutar nove afričke klasne strukture. Ova inverzija daje sveži pogled na dramu i potcrtava Selersovu dugogodišnju borbu protiv sistemskog rasizma u klasičnoj muzici.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво