Predrag Milidrag: Problem dodavanja biću kod Tome Akvinskog

U dve emisije „Refleksije“ (četvrtak, 6. i petak, 7. jul 2017) možete slušati tekst Predraga Milidraga „Problem dodavanja biću kod Tome Akvinskog.

Uz sve što nedostaje filozofiji na srpskom jeziku nedostatak Tome Akvinskog mogao bi se učiniti relativno podnošljivim. Da nije tako pokazuje upravo Predrag Milidrag svojim upornim čitanjem ovog velikog filozofa i teologa. Jer, insistirajući na nijansama, na filigranskom izvođenju kategorija, Milidrag ne samo da ulazi u složene spekualacije Tome Akvinskog, već utire put za jasnija pojmovna razgraničenja, a time i za manje proizvoljnosti koja se javlja kao nužna posledica nedovoljne filozofske obučenosti.

Šta se, zapravo, i kako, može dodati biću, posebno najvišem Biću, kada je ono savršeno, a time i ispunjeno u sebi samom na takav način da mu se ništa ne može dodati? Ovo je, naravno, samo jedna od lakših varijacija tog velikog problema punine bića. Ali kada misao počne da rovari, kada se stvarnost otvori u svom svojim dubinama i širinama, problem dodavanja onome čemu se ništa ne može dodati, postaje životan i važan. Milidrag ispituje različita značenja pojma bića kod Akvinskog, varira mogućnosti koja ta bogata filozofija pruža, i ispisuje složen, važan prilog filozofiji na srpskom jeziku.

Urednik Ivan Milenković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво