Operska sezona Euroradija 2016/17

Đuzepe Verdi: Jerusalim

Emitovaćemo snimak opere „Jerusalim” Đuzepa Verdija zebeležen na predstavi održanoj 25. marta ove godine u Valonskoj kraljevskog operi u Liježu.

Glavne uloge tumače: Mark Lao kao Gaston, Ivan Tirion kao Grof od Tuluza, Roberto Skandinuci kao Rože, Elejn Alvarez kao Elen, Nataša Kovalski kao Isaura, Patrik Delkur kao Papski legat, Pjetro Pičone kao Rajmon. Horom i orkestrom Valonske kraljevske opere iz Liježa diriguje Speranca Skapuči.

Ovo Verdijevo delo, premijerno izvedeno u Pariskoj operi 1847. godine, predstavlja preradu njegove rane opere Lombardijci u prvom krstaškom ratu. Naime, Pariska opera je pokušavala dve godine da angažuje Verdija, ali je kompozitor pristao tek u leto 1847. godine i potpisao ugovor sa kućom koja je negovala specifični operski žanr - francusku veliku operu. U stisci sa vremenom, a smatravši da njegove ranije opere, one koje je pisao na libreta Temistokla Solere, mogu lakše da se prevedu u ovaj tip opere, Verdi je posegao za Lombardijcima izvedenim 1843. godine. Na taj način i Verdijev debi u Parizu, išao je sličnim putem kao i oni Rosinija i Donicetija, koji su takođe svoje ranije opere adaptirali u francuske velike opere. Uz pomoć Alfonsa Rojea i Gistava Vaeza, libretista sa velikim iskustvom, napravljena je francuska velika opera na osnovu muzike iz Lombardijaca, a sam zaplet je preterpeo promene imena, likova, pa čak i redistribuciju vokalnih rola. Verdi je morao da napiše obaveznu baletsku scenu, ali je takođe napravio i zahvate u strukturi, dodao je nove delove i izbacio sve ono što je smatrao neuspelim, zadržavši samo nekolicinu numera na svojim ranijim mestima. Opera Jerusalim je dobro primljena u Parizu, ali i pored toga što je formalno superiorna u odnosu na Lombardijce, nije uspela da se zadrži ni na francuskom, ni na italijanskom repetoaru i danas se samo povremeno izvodi.

Autor emisije Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво