Studije

Aleksander Fjut: U vlasti privida

U sedmičnom ciklusu STUDIJE, koji ćemo emitovati od 17. do 20. aprila, možete slušati odlomke iz knjige Aleksandera Fjuta „U vlasti privida".

Poljski istoričar književnosti, književni kritičar i esejista, Aleksander Fjut, rođen je 1945. godine. Radio je kao profesor na Katedri za poljsku književnost u Instituta za polonistiku na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu. Najviše se bavi proučavanjem dela Česlava Miloša i piscima XX veka, književnošću Srednje Evrope, pitanjima na granici književnosti i psihologije, a takođe, sociologije, antropologije, nauke o religiji i tome slično.

Još davne 1985. godine izdavačka kuća „Dečje novine" objavila je knjigu Eve Čarnecke i Aleksandra Fjuta Razgovori sa Česlavom Milošem. Zbog Miloševe popularnosti kod nas ova knjiga nije ostala nezapažena. Devedesetih godina prevode Fjutovih eseja rado su objavljivali naši časopisi i novine (Mostovi, Povelja, Gradac, Književne novine, Danas, a pre svih Treći program Radio-Beograda). Izdavačka kuća Albatros Plus 2011. godine objavila je izbor eseja Aleksandera Fjuta, pod naslovom Ni Zapad, ni Istok, a dve godine potom Prkosni autoportret Česlava Miloša. Uskoro će se u istoj izdavačkoj kući pojaviti knjiga eseja Aleksandera Fjuta U vlasti privida, iz koje emitujemo poglavlja pod naslovima „Razumeti katastrofu" i „Da li je Evropa iluzija?".

 

Knjiga U vlasti privida, čiji je originalni naslov „We wladzy pozoru", štampana je u Krakovu 2015. godine u izdavačkoj kući Ksiegarnia Akadeicka.

Prevela s poljskog Ljubica Rosić.
Ciklus priredili Tanja Mijović i Predrag Šarčević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво