Naučni skupovi

Homo aestheticus – govori Nikola Tanasić

U ciklusu HOMO AESTHETICUS četvrtkom emitujemo snimke sa istoimenog naučnog skupa koji je, u organizaciji Estetičkog društva Srbije, održan 22. i 23. decembra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu. U dvanaestoj emisiji ovog ciklusa možete slušati izlaganje Nikole Tanasića „Oblik i suština – istraživanje antičkog pojma lepog na temeljima Aristotelove Metafizike”.

Ovogodišnji, 36. naučni skup Estetičkog društva Srbije održan je u okviru Decembarske nedelje estetike, kada je, osim izlaganja učesnika o temi homo aestheticus-a, upriličeno i predstavljanje radova članova i članica ovog udruženja, i to ne samo kao estetičara, filozofa i teoretičara umetnosti, već i kao autentičnih stvaralačkih ličnosti.

Sklonost ka estetskom odnošenju prema stvarnosti jedno je od imanentnih i izvornih ljudskih svojstava, što je primećeno još u ranoj grčkoj filozofiji. Kao što se čovek može posmatrati kao homo sapiens, homo politicus, homo economicus ili homo ludens, tako može biti promišljan i kao homo aestheticus. Čak se nameće utisak da je čovekovo bivstvovanje, posebno danas, radikalno određeno estetskim - u smislu izgleda, pojavnosti, spoljašnjosti. U takvom svetu pred estetikom i umetnošću nameću se mnogi izazovi, na koje će ukazati i učesnici ovog naučnog supa.

Sledećeg četvrtka, 30. marta, možete pratiti izlaganja Une Popović „Estetsko iskustvo prirode i savremeni čovek" i Marka Novakovića „Šta je Homo aestheticus?".

Urednica ciklusa Tanja Mijović.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво