Eseji

Honas Trueba: Iluzije

U sedmičnom ciklusu ESEJI, koji je na programu od 13. do 16. marta, možete slušati delo Honasa Truebe „Iluzije”.

Honas Trueba je sin čuvenog Fernanda Truebe i jedan od najtalentovanijih mladih španskih reditelja. Do sada je snimio četiri filma Todas las canciones hablan de mí (2010), Los ilusos (2013), Los exiliados románticos (2015) i La reconquista (2016). U njegovim filmovima se može primetiti uticaj francuskog novog talasa, a naročito Erika Romera. U svima je fokus na traganju za ljubavlju, kraju mladosti i bezbrižnog doba, kao i na čežnji koja nikako ne može naći zadovoljenje.

Delo Iluzije (Las ilusiones), u formi koja se nalazi negde između novele i eseja, poslužilo je Truebi kao predložak za film Los ilusos. U pitanju je fragmentarni narativ u prvom licu koji govori o mogućim filmovima koji nikada nisu snimljeni. Autor razmišlja o prijateljima, ljubavima i ljudima iz sopstvenog okruženja koji su svi, svako na svoj način, povezani sa filmskom umetnošću (neki su glumci i glumice, drugi reditelji, treći scenaristi, itd.) i pita se kakav bi film (ili filmovi) mogao nastati od njihovih života.

Iluzije su objavljene 2013. godine u izdanju Periferike (Periferica) i ovo je prvi prevod ovog dela na neki strani jezik.

S španskog prevela Bojana Kovačević-Petrović.
Urednik emisije: Nemanja Mitrović.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво