Sociološka istraživanja

Gazela Pudar Draško: (Samo)razumevanje angažmana intelektualaca u građanskom društvu Srbije

U ciklusu SOCIOLOŠKA ISTRAŽIVANjA, od ponedeljka, 27. februara, do četvrtka, 2. marta, možete slušati tekst Gazele Pudar Draško „(Samo)razumevanje angažmana i mogućnosti intelektualaca u građanskom društvu Srbije u prvoj deceniji 21. veka”.

Gazela Pudar Draško u tekstu analizira angažman intelektualaca u post-petooktobarskom periodu, njihove dileme i prepreke koje percipiraju u odnosu na svoj angažman u društveno-političkom životu Srbije zaključno sa 2010. godinom. Autorka se posebno bavi shvatanjem angažmana intelektualaca, odgovornošću koju nosi takav angažman i percepcijom sopstvenog delovanja u okviru građanskog društva. Analizira i stavove prema drugim ključnim akterima društveno-političkog života, kao što su političke partije, mediji i nevladine organizacije.

Nalazi istraživanja su pokazali izraženu skepsu prema sopstvenoj volji i mogućnostima za javno angažovanje, ali i visoko vredovanje idealno-tipskog poimanja intelektualaca manifestovano u intelektualnoj superiornosti i ogorčenosti zbog osećaja marginalizovanosti”, ističe Gazela Pudar Draško.

Tekst čita Marica Milčanović.
Urednica
Olivera Nušić.



Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се