Vek harmonike

Interpretacije Vladimira Blagojevića zabeležene na koncertu „Nova muzika za violu i harmoniku”

Slušaćete snimak sa koncerta harmonikaša Vladimira Blagojevića i violiste Saše Mirkovića koji je pod naslovom Nova muzika za violu i harmoniku održan 1. novembra prošle godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Tom prilikom ovi umetnici izveli su kompozicije domaćih autora: Ivane Stefanović, Svetlane Savić, Stevana Kovača Tikmajera, Ane Gnjatović i Milorada Marinkovića. Skoro sve kompozicije premijerno su izvedene na ovom koncertu, a nastale su kao posvete ovom duu.

Vladimir Blagojević rođen je u Kragujevcu 1980. godine, a magistrirao je na Univerzitetu umetnosti u Bernu u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najznačajnijih svetskih umetnika na harmonici. Već petnaest godina Blagojević je aktivan na koncertnom podijumu, a kao solista i kamerni muzičar nastupao je u najpoznatijim koncertnim dvoranama, među kojima su Berlinska filharmonija, Frankfurtska opera, Minhenska opera, i druge. Prvi je umetnik na harmonici kome je pripala čast da održi resital na festivalu u Lucernu 2003. godine.

Kreativni podsticaj Blagojević pronalazi u radu sa mnogim poznatim kompozitorima, kao što su Matijas Pinčer, Matias Arter, Miroslav Srnka i drugi. Kroz saradnje sa domaćim autorima ovaj harmonikaš je doprineo širenju literature za harmoniku. Tako su na jednoj od prethodnih Tribina kompozitora u Beogradu, osim celovečernjeg koncerta posećenog muzici za harmoniku, prezentovane i tri nove kompozicije posvećene upravo Vladimiru Blagojeviću, a sa svojim svojim studentima sa FILUM-a u Kragujevcu, nastupao i u Studiju 6 Radio Beograda. Svakako treba istaći da je ''uspon'' harmonike u našoj zemlji usko vezan za Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu koji svojim radom odražava savremene tendencije u literaturi za klasičnu harmoniku.

Vladimir Blagojević je član nekoliko eminentnih ansambala kamerne muzike. Sa Ansamblom Modern iz Frankfurta već deceniju nastupa širom Evrope, sarađivao je sa ansamblom Paul Kle iz Berna, a od 2004. godine je stalni član ansambla Pre-Art iz Ciriha, sa kojim se predstavio na koncertnim pozornice Švajcarske, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Sa violistom Sašom Mirkovićem nastupa u duu od 2014. godine i do sada su ostvarili niz uspešnih koncerata na kojima su izvodili novu srpsku muziku.

U večerašnjoj emisiji slušaćete: Parafernalije Ivane Stefanović iz 2016. godine, Treća sreća Svetlane Savić, Non Euclidian Cabaret za solo harmoniku i Luce sconosciuta za violu i harmoniku Stevana Kovača Tikmajera, Orhtostasis/Excitotoxicity Ane Gnjatović, kao i Bogorodičin diptih – Tužbalica i Neophodna Dver iz Božićnog kondaka za violu i harmoniku Milorada Marinkovića u interpretaciji violiste Saše Mirkovića i harmonikaša Vladimira Blagojevića.

Urednica emisije Marija Šekularac Vuković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво