Stereorama – Muzika starih majstora

Emisiju „Muzika starih majstora” posvećujemo kompozicijama Arkanđela Korelija, Antonija Vivaldija i Žana Filipa Ramoa. Izvođači će biti članovi ansambala "Il Đardino armoniko" i "La petit band".

Slušaćemo prvo Sonatu za dve violine i kontinuo u Ce-duru Arkanđela Korelija i Sonatu za violončelo i kontinuo opus 14 broj 4 u Be-duru Antonija Vivaldija. U nastavku emisije slušaćemo svitu iz scenskog dela Žana Filipa Ramoa sa naslovom „Zais". U podnaslovu, odrednica dela glasi: Herojska pastorala sa prologom i četiri čina. Autor libreta ove Ramoove pastorale je Luj de Kajzak, a prvo izvođenje bilo je u Parizu, 29. februara 1748. godine (15 godina posle opere Kastor i Poluks i 10 godina posle prve verzije Hipolita i Aricije).

Naslovni lik ove pastorale - Zais - je vazdušni duh koji uzima obličje pastira da bi se približio pastirici Zelidi. On to čini po nalogu Kupidona koji želi da iskuša vernost Zelide. Zais se, međutim, sam zaljubljuje u Zelidu. Odriče se svojih nadzemaljskih moći i priroda se - lišena vazduha - pretvara u pustinju. No, Kralj duhova, dirnut ljubavlju mladog para, dozvoljava Zaisu da se vrati u svet natprirodnih bića i da sa sobom povede i Zelidu.

Ramoova muzika za ovaj komad sadrži niz lepih pastoralnih i bajkovitih scena i igara, a izdvaja se posebno uvertirom. Ona slika prvobitni haos i šok elemenata sveta koji se iz njega izdvajaju. 

Svitu iz pastorale Zais Žan-Filipa Ramoa slušaćemo u izvođenju baroknog orkestra "La petit band", a dirigent je čembalista Gustav Leonhart.

 Autor: Neda Bebler

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво